Gå till innehållet

Troféjägare skjuter lunnefåglar på Island

Lunnefåglar. Foto: Erik Hansson

Över 30 000 kronor betalar troféjägare för att skjuta upp till 100 lunnefåglar per person på Island. Detta trots att lunnefågeln är rödlistad som sårbar och att populationen minskat med över 1,5 miljoner i landet på bara tio år.

I de flesta länder är det förbjudet att jaga lunnefåglar, men på Island är det tillåtet, och där skjuter jägare upp till 100 lunnefåglar per person, enligt Telegraph. Företaget The Icelandic Hunting Club skriver på sin webbplats att en dags jakt kan ge 50-100 lunnefåglar. Bilder i brittisk media på troféjägare som poserar bland mängder av skjutna lunnefåglar har skapat stor uppmärksamhet i landet.

LÄS ÄVEN: • Lunnefågelpopulationen kraschar även i Norge

Sedan 2015 har lunnefåglarna listats som “sårbar” på den internationella rödlistan och populationen minskar snabbt i antal. Enligt Metro har antalet på Island minskat från 7 till 5,4 miljoner på bara tio år och på Shetlandsöarna har antalet halverats på 30 år, från 20 000 till 10 000.

Biologen och lunnefågelexperten Erpur Snaer Hansen berättar för Smithsonian att det numera kläcks väldigt få lunnefåglar på Västmannaöarna och av de som kläcks svalt nästan alla ihjäl åren 2013-2016. Den viktiga kolonin har inte producerat en ny generation lunnefåglar på över tio år. Liknande utveckling sker i alla kolonier på Island.

– Mitt professionella råd är att förbjuda all jakt tills populationen har återhämtat sig och producerat ungar i flera år, sa han till Smithsonian 2017.

LÄS ÄVEN: • Ny rapport: Även välkända fågelarter är nu utrotningshotade

Enligt den stora rapporten State of the World’s Birds har lunnefåglarna allt svårare att hitta föda. Det beror i sin tur på överfiske och klimatförändringar.

Källor: Birdguides, Smithsonian och Telegraph

Mer att läsa