Gå till innehållet

Tripadvisor kastar ut djurparker som föder upp delfiner

Seaworld. Foto: DaBlerEget arbete, CC BY-SA 3.0, Länk

I slutet av 2019 kommer den stora resesajten TripAdvisor ta bort alla företag som föder upp eller importerar delfiner, tumlare och andra valar från sin webbplats.

På Tripadvisor kan användarna både boka resmål och recensera dem. I just det segmentet är de enligt Wikipedia störst i världen med över 300 miljoner användare.

Företagets nya inställning till valar i fångenskap utannonserades nyligen och är resultatet av samtal med marinbiologer och zoologer.
– De omfattande bevis som experterna presenterade för oss var övertygande. Valar och delfiner trivs inte i begränsade miljöer och vi hoppas se en framtid där de lever som de borde – fria och i naturen. Vi anser att den nuvarande generationen av valar och delfiner i fångenskap borde vara den sista, och vi ser fram emot att se hela resebranschen införa denna ståndpunkt, säger Dermot Halpin på TripAdvisor i ett uttalande.

Beslutet gäller alla som föder upp eller importerar valar, men inte de som jobbar med att sköta om valar som redan lever i fångenskap. Ett av de större företagen som drabbas av Tripadvisors regler är Seaworld, som i många år mötts av kritik för hur de behandlar späckhuggare.

Läs även:
Kanada inför förbud mot delfiner och andra valar i fångenskap
Stor resekoncern slutar med utflykter till späckhuggare i fångenskap
• Ännu en svensk resebyrå bojkottar delfinarium
Bilder från årliga delfinfångsten i Japan för att förse djurparker med underhållning

Källor: Telegraph och Daily Mail

Mer att läsa