Gå till innehållet

Tunga fågelfynd i landet

Jungfrutrana. Foto: Sumeet Moghe via Wikimedia.

Jungfrutrana. Foto: Sumeet Moghe via Wikimedia.

Onsdagen den 11 juni var en stor dag för fågelskådarsverige. Förutom den kolymasnäppa som upptäcktes vid Ottenby, så hittades det även en jungfrutrana vid Kvismaren utanför Örebro och en vadarsvala i Örnsköldsvik som igår bedömdes som svartvingad, men nu möjligen lutar åt att vara en rödvingad vadarsvala.

Jungfrutranan upptäcktes av Magnus Persson vid 18:30. Det är det första fyndet av arten på fem år i Sverige. Jungfrutranan skiljs från vanlig trana på att den är betydligt mindre och att den har annan teckning på huvudet och långa vita tofsar vid ögonen. Vid 10-tiden på torsdagen den 12 juni drog jungfrutranan norrut.
Uppdaterat: Vid 19-tiden den 12 juni återupptäcktes jungfrutranan vid Frövisjön norr om Västerås, lugnt spatserande nära vägen (se bild här under). Där återfinns den även på morgonen den 13 juni.
Uppdaterat 14 juni: Jungfrutranan befinner sig nu åter i Kvismaren-området utanför Örebro.

Rödvingad vadarsvala är en ganska märklig fågel som ser ut som en storväxt svala och jagar insekter ungefär som en svala, men arten klassas som en vadare. Den hittas normalt sett i sydöstra Europa och är svår att skilja från släktingen svartvingad vadarsvala. Det senaste fyndet i landet gjordes 2011.
Uppdaterat: Inte heller vadarsvalan har synts till sedan 10-tiden den 11 juni.

Uppdaterat 14 juni: En annan(?) rödvingad vadarsvala upptäcktes den 14 juni vid Morups tånge utanför Falkenberg.

Vid Ottenby syntes tidigt på morgonen en rödfalk som upptäcktes dagen innan. Varken rödfalken eller vadarsvalan ses när detta skrivs.

Läs mer:
Senaste nytt om Sveriges första prärietrana.
Alla våra artiklar om rariteter.

Källor: Bird Alarm, Fågelguiden och SOF BirdLife

Jungfrutranan vid Frövisjön. Foto: Anders Nyhlén

Jungfrutranan vid Frövisjön. Foto: Anders Nyhlén

 

Mer att läsa