Gå till innehållet

Tre städer i USA stämmer oljebolag för klimatförändringar

De tre städerna i Kalifornien stämmer 37 företag, som orsakat stora koldioxidutsläpp, för att kompenseras för sina miljardkostnader i samband med att skydda städernas invånare från förhöjd vattennivå. Det rapporterar The Guardian.

De 37 företagen, som bland annat inkluderar Shell, Statoil, Exxon och Chevron, står för stora koldioxidutsläpp och det är det som gör att städerna San Mateo, Marin Counties och Imperial Beach har lämnat in en stämning mot bolagen. Städerna menar att företagen de senaste 50 åren haft en stor inverkan på klimatförändringarna och havsnivåhöjningen och dessutom känt till faran med sina utsläpp, men istället för att försöka minska utsläppen har de “samarbetat för att försöka dölja och förneka sin kunskap om dessa hot”.

LÄS ÄVEN: • Havsnivån stiger tre gånger snabbare än under 1900-talet och takten ökar

Havsnivåhöjningen ska ha kostat städerna miljarder dollar i skador på byggnader och affärsverksamheter, samt även orsakat fara för invånarnas säkerhet. Dessa skador förväntas dessutom öka ytterligare i framtiden.

– Det här är en möjlighet att ta klimatförändringar till domstol som saknar motstycke, säger Sophie Marjanac, advokat för Client Earth, till The Guardian. Hon menar även att det här fallet har chans att vinna i rätten.

LÄS ÄVEN: • Regeringen stoppar husbyggen på grund av framtida havsnivåhöjningar

Städerna Imperial Beach och Marin County har många invånare med låga inkomster och de kommer drabbas hårt av höjda havsnivåer de närmaste åren. Enligt borgmästarna i städerna har de inte någon möjlighet att betala för de insatser som krävs för att skydda invånarna.

De räknar med att havsnivåhöjningen kommer påverka över 100 000 personer och att enbart kostnaderna för skada på egendom kommer uppgå till över 300 miljarder kronor.

Källa: The Guardian

Mer att läsa