Gå till innehållet

Tre parkvakter i Virunga och känd miljövårdare mördade senaste veckan

Att skydda världens natur är på sina håll ett väldigt farligt arbete. I fjol mördades rekordmånga miljöaktivister och morden fortsätter i år. Nyligen sköts tre parkvakter ihjäl i Virungas nationalpark och dessutom dödades medgrundaren och ordföranden i bevarandeorganisationen PAMS Foundation i Tanzania.

Konflikterna kring Virunga skildrades nyligen i en prisbelönt dokumentär, som vi kallade ”en av de bästa dokumentärfilmerna någonsin” i vår recension. Det är ett av världens mest konflikthärjade områden och har varit utsatt för inbördeskrig i decennier. Det har inte bara drabbat lokalbefolkningen och parkvakterna utan även naturen och de hotade bergsgorillorna. Tack vare nationalparkens vakter har dock antalet bergsgorillor ökat på sistone.

Att skydda dem är dock ett farligt arbete. Sammanlagt har nu åtta parkvakter dödats bara i år och på de senaste 20 åren har 160 parkvakter mist livet i tjänst. I en attack av Mai-Mai-militären mördades nyligen parkvakterna Charles Paluku Syaira, Jonas Paluku Malyani och Pacifique Musubao Fikirini. De lämnar efter sig fruar och sammanlagt 17 barn. I ett uttalande från Virunga förtydligas att attacken inte påverkar turismen i området – utan den blir det svårt att fortsätta skydda naturen. Donationer tas även emot via Virunga National Park’s Fallen Rangers Fund.

LÄS ÄVEN: • Rekordmånga miljöaktivister mördades i fjol

I veckan mördades också Wayne Lotter, medgrundare och ordförande i PAMS Foundation, som jobbar med naturvård och miljövård i Tanzania. WWF uppmanar i ett pressmeddelande myndigheterna att omedelbart utreda mordet och gripa de skyldiga. Wayne Lotter var en hängiven miljövårdare som dedikerat sitt liv åt att skydda Afrikas natur och bland annat jobbat med att försöka stoppa tjuvjaktsligor i Tanzania.

– Jag är djupt sorgsen och chockerad av förlusten av Wayne Lotter, en fantastisk miljövårdare, en nära vän och en pålitlig försvarare av världens parkvakter. Han spelade en viktig roll i skapandet av Ranger Federation of Asia, en organisation som etablerades för att hjälpa parkvakter. Hans insatser för parkvakter och den vilda naturen kommer alltid bli ihågkomna, säger Rohit Singh i ett uttalande för WWF.

LÄS ÄVEN: • Vår intervju med Rohit Singh

Källor: Virunga och WWF

Mer att läsa