Gå till innehållet

Tre nya pungdjur upptäckta

Pungspetsekorren Antechinus stuartii – en släkting till de nyupptäckta arterna. Foto: Glen Fergus via Wikimedia

Pungspetsekorren Antechinus stuartii – en släkting till de nyupptäckta arterna. Foto: Glen Fergus via Wikimedia

• Läs om fler nyupptäckta arter här.

Tre nya arter av pungdjur har upptäckts vid Guldkusten i Australien. En av dem har fått namnet black-tailed antechinus (svartsvansad pungspetsekorre) och tillhör släktet pungspetsekorrar som i fjol orsakade rubriker över hela världen sedan forskare kommit fram till att de ägnar sig åt “självmordsbenägna sex-vanor”. Under parningssäsongen kan hanarna nämligen dö i stora mängder på grund av att deras kroppar inte klarar av de intensiva parningarna.

Den svartsvansad pungspetsekorren lever på hög höjd i de världsarvslistade Gondwana-regnskogarna.

– Den har varit fast där i den högsta delen av regnskogen på 1000 meters höjd där dimman droppar på växterna. Med sin stora päls gillar den nog den kallast och våtast möjliga miljön. På grund av global uppvärmning minskar regnskogen som pungdjuret lever i och djur som inte kan flyga blir fast i den minskande miljön. Det leder till att de förändras snabbt eftersom de inte kan para sig med andra populationer, berättar Dr Andrew Baker som gjorde upptäckten tillsammans med sitt team.

Deras dödliga parningsbeteende har en förklaring eftersom de pungdjur som parar sig mest också sprider sina gener mer än andra. Då är det värt den hårda stress de utsätter sig för trots att de riskerar sina egna liv.

Källa: The Guardian

Mer att läsa