Gå till innehållet

Tre nya dvärgdrakar upptäckta

Alto tambo-skogsödlan. Foto: Luis A Coloma

Alto tambo-skogsödlan. Foto: Luis A Coloma

Nyligen upptäcktes tre nya ödlor i bergmassivet Anderna i Sydamerika. Ödlorna tillhör släktet dvärgdrakar eller skogsödlor och förekommer i flera starka färger.

Grovfjällig skogsödla. Foto: Omar Torres-Carvajal

Grovfjällig skogsödla. Foto: Omar Torres-Carvajal

Forskaren Omar Torres-Carvajal har under sina sju års letande i de molntäcka skogarna i Peru och Ecuador hittat inte mindre än sju nya dvärgdrakar. Sammanlagt finns det nu 15 arter i släktet, jämfört med fem för tio år sedan.

Alto Tambo-skogsödlan (Enyalioides altotambo) var den första nya arten som hittades på Omar Torres-Carvajal senaste expedition. Hanen liknar en liten iguana medan honan mer påminner om en kameleont.

Grovfjällig skogsödla (Enyalioides anisolepis) liknar en traditionell mytologisk drake och kommer i tre färger – från svart och starkt grön till brun och orange.

Rothschild’s skogsödla (Enyalioides sophiarothschildae) har en slank svart-brun kropp med klargröna taggar och vita läppar och haka.

Upptäckarna menar att det faktum att hälften av alla världens kända skogsödlor hittats de senaste tio åren är tydliga bevis för att det finns mycket kvar att upptäcka i Sydamerika.

Källa: Pensoft

Mer att läsa