Gå till innehållet

Tre män döms för att ha plundrat hundratals fågelbon

Fågelägg (bild tagen vid inventeringsrunda). Foto: Erik Hansson

De tre männen, 62, 64 och 78 år gamla, dömdes vid Gävle tingsrätt för att ha plundrat uppemot 1000 ägg från fredade fågelarter. En av dem döms till fängelse, de andra till villkorlig dom respektive dagsböter.

Enligt utredningen har de tre männen från Sverige under sju års tid plundrat uppemot 1000 ägg från fredade fågelarter i framför allt fjällvärlden. Tingsrätten har dock inte lyckats styrka att männen själv tagit äggen ur fåglarnas bon. En av männen, som hade ägg från tolv olika bon av sällsynta fåglar döms därför bara för grovt jakthäleri till åtta månaders fängelse.

LÄS ÄVEN: • Informationskampanj för att få fler att rapportera brott i naturen

Den andra mannen döms för grovt jaktbrott i två fall till villkorlig dom och 150 dagsböter à 110 kronor (sammanlagt 16 500 kronor) och den tredje döms för artskyddsbrott till 50 dagsböter à 150 kronor (7 500 kronor).

– Det stämmer bra med mina yrkanden. Jag är nöjd, säger Christer B Jarlås, åklagare, till SVT.

Utredningen inleddes när den äldsta av männen upptäcktes vid ett skyddat havsörnsområde i Sandvikens kommun för tre år sedan. Äggstölderna ska ha begåtts i bland annat Härjedalsfjällen, Lapplandsfjällen, Gästrikland och Öland.

LÄS ÄVEN: • Plundringen av fågelägg i fjällen fortsätter

I Sverige är det sedan mer än 50 år tillbaka förbjudet att samla ägg från vilda fåglar. Det är inte heller tillåtet att sälja, köpa eller byta ägg med andra. Det räknas som så kallade artskyddsbrott. BirdLife Sverige anser att även innehav av äggsamlingar bör kriminaliseras.

– Så länge det är tillåtet att inneha privata äggsamlingar kommer äggsamlarna att kunna smita undan lagen. De omdaterar helt enkelt nytagna ägg så att det ser ut som om de kommer från gamla samlingar, skrev föreningen på sin webbplats i samband med Uppdrag Gransknings program om äggplundring.

Källor: SVT Gävleborg och TT

Mer att läsa