Gå till innehållet

Tre av fem män döms till fängelse i rekordstora jakthärvan

Lodjur. Foto: Marie Mattsson 

I vad som beskrivs som den största jakthärvan hittills i Sverige fångades och dödades åtta rovdjur. Flera av dem plågades ihjäl. Fem män åtalades och nu har alla dömts för sina brott, varav tre till fängelse. Nu döms tre män till fängelsestraff i jakthärvan som beskrivs som den största i Sverige.

Sammanlagt ska de fem männen, enligt åklagaren, ha dödat åtta djur; en järv, tre lodjur och fyra björnar. Vissa har skjutits, andra har fångats med olagliga snaror och fällor och flera av dem ska ha strypts till döds. Ett av lodjuren som fångats i en fälla har sedan slagits med påk genom gallret.

Luleå tingsrätt dömer, mycket tack vare bildbevis, tre av männen till minst ett år i fängelse.

Åklagaren yrkade på att den så kallade huvudmannen i fallet, en 46-årig man, skulle få minst fem års fängelse, men tingsrätten ansåg inte att bevisningen mot honom höll.
– Som utgångspunkt för den fortsatta bedömningen konstaterar vi att 46-åringen tagit en stor mängd bilder och filmer på illegalt jagade djur. Det går inte heller att bortse från att det under telefonavlyssningen kommit fram att han varit mycket aktiv i hanteringen av fällor för illegal jakt. Situationen är enligt vår mening sammantaget sådan att det som lagts fram under de aktuella punkterna uppenbarligen kräver en förklaring från 46-åringens sida, vilket i sin tur leder till att hans tystnad i och för sig kan tillmätas betydelse till hans nackdel, skriver Luleå tingsrätt.

En annan åtalad är en 63-åring som har jobbat för länsstyrelsen och även har kopplingar till rovdjursforskning enligt Svenskjakt.se. 63-åringens advokat säger till jakttidningen att de ser domen som en “halv seger” eftersom många av åtalspunkterna lades ned.

Här är domarna:
• 45-årig man döms för medhjälp till grovt jaktbrott, grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen: Fängelse i 1 år och 4 månader.
• 35-årig man döms för två fall av grovt jaktbrott, för att ha skjutit en järv och snarat en björn, samt för vapenbrott och brott mot vapenlagen: Fängelse i 1 år och 3 månader.
• Man i 75-årsåldern döms för medhjälp till grovt jaktbrott, samt för grovt vapenbrott, vapenbrott och artskyddsbrott: Fängelse i 1 år.
• Man i 60-årsåldern döms för jakthäleri: Villkorlig dom och samhällstjänst.
• Man i 40-årsåldern döms för jakthäleri och vapenbrott: Villkorlig dom och samhällstjänst.

Åklagaren Åse Schoultz har redan meddelat att hon kommer att överklaga till hovrätten eftersom hon anser att straffen var för milda.

Källor: Ekot, P4 Norrbotten och SVT Norrbotten

Mer att läsa