Gå till innehållet

Trafikverket ignorerar lagen – påkörda djur plågas

Påkörda djur ska anmälas både längs bil- och järnvägar, men Trafikverket anmäler inte viltolyckor längs järnvägar till polisen, enligt P4 Blekinge. Myndigheten bryter därmed mot lagen och djur plågas i onödan.

Enligt P4 Blekinge visar forskning att det sker fler viltolyckor per kilometer järnväg, än per kilometer bilväg och det är lag på att anmäla dessa olyckor. Trots det anmäls bara ungefär var femte olycka till polisen och det har pågått i flera år.

Oviljan att anmäla brotten har lett till att ingen vet om påkörda djur dött, skadats eller plågats till döds under tre år. Det har därför inte varit möjligt för jägare att eftersöka påkörda djur.

Enligt Trafikverket beror bristerna på att man haft problem med sitt datasystem och inte alltid rapporterat manuellt. Först under 2016 ska ett nytt datorsystem vara igång igen.

För en bilförare som kör på vilt, men inte anmäler det, väntar böter på mellan fem och tio tusen kronor, men Trafikverket kommer inte dömas för sina lagbrott enligt polisinspektör Göran Magnusson, länsansvarig för viltolyckor i Blekinge.

Källa: P4 Blekinge

Mer att läsa