Gå till innehållet

Träd planteras för att hjälpa till mot överhettning

Träd i stadsmiljö. Foto: Bones64 via Pixabay, CC0 https://pixabay.com/sv/users/bones64-219712/

I stadsområden med lägre inkomster i USA finns färre träd. Det medför också att problemen med hälsovådlig hetta är vanligare i dessa områden. Nu pågår ett nytt projekt där träd planteras för att minska risken för överhettning.

Trädplanteringen som genomförs i Dallas är ett initiativ från Nature Conservancy, Trust for Public Land och Texas Trees Foundation. De områden som drabbas hårdast av höga temperaturer får nu träd som kan sänka medeltemperaturen med flera grader.

Det kan låta marginellt, men kan vara en viktig skillnad för folkhälsan. En ny studie visar att trädplantering är det överlägset effektivaste sättet att kyla ner varma stadsdelar. Inte bara genom att skänka skuggor över betongen utan också genom att kyla ned luften när vatten avdunstar från löven.

Dessutom absorberar träden föroreningar och minskar risken för exempelvis astmaattacker och påverkar även folks upplevda lycka.

I förorten Oak Cliff kommer till exempel över 1000 träd planteras med hjälp av insatser från frivilliga. Organisationen Nature Conservancys mål är att även USAs fattigare områden ska ha grönområden och parker, något som i dagsläget är betydligt vanligare i rikare områden.

Källa: Fast Company

Mer att läsa