Gå till innehållet

Träd i storstäder sparar miljarder kronor per år i folkhälsokostnader

Vikten av träd och grönområden i städer slås fast i studie efter studie. Foto: Erik Hansson

I en ny studie från State University i New York har tjänsterna som träden i tio storstäder runt om i världen värderats. Forskarna kom fram till att träden minskar folkhälsokostnader med över 500 miljoner dollar (över fyra miljarder kronor) varje år.

Genom att granska träden i bland annat Peking, Los Angeles, Mexiko City och Bombay kunde forskarna komma fram till att träden stod för en rad ekosystemtjänster som gynnade städernas befolkning och även sparade pengar åt myndigheterna. Prislapparna landade på 482 miljoner dollar årligen för minskade utsläpp, 11 miljoner för att minska risken för översvämningar, 8 miljoner för att lagra koldioxid och en halv miljon för att hus inte behöver uppvärmning eller nedkylning.

LÄS ÄVEN: • Folkhälsomyndigheten: Planera städer så folk har max 300 meter till natur

Studien visade också att städerna i snitt hade 19 procent mer mark som kunde användas för att plantera mer träd. Det skulle i sådana fall nästan fördubbla de ekonomiska förtjänsterna.

LÄS ÄVEN: • Mångmiljonstad ska plantera ett träd per invånare

– Om vi placerar de här resultaten i en större skala av socioekonomiska system blir det tydligt i vilken hög grad naturen stöder vår individuella och samhälleliga välbefinnande genom att förse oss med ekosystemtjänster gratis. En djupare förståelse för de ekonomiska värdena av dessa gratistjänster från naturen skulle kanske öka viljan att investera i bevarande av naturligt kapital, säger medförfattaren Sergio Ulgiati vid University Parthenope i Neapel, Italy, till Eurekalert.

Källor: Yale Environment, Eurekalert och “Implementing and managing urban forests: A much needed conservation strategy to increase ecosystem services and urban wellbeing

Mer att läsa