Gå till innehållet

Träd fortsätter lagra mer och mer kol ju äldre de blir

Skog med stora träd utanför Vancouver. Studien gäller dock även europeiska skogar. Foto: Erik Hansson

Det är de gamla träden i skogarna som lagrar mest kol och de fortsätter att öka sin kollagring betydligt snabbare än unga träd. De största sex procenten av träden i en skog kan stå för så mycket som 33 procent av en skogs tillväxt.

– De största träden lagrar störst massa kol, och det stämmer i stort sett överallt på de platser runt om i världen som vi undersökt. Träd har en motsvarighet till en tillväxtspurt i tonåren, men sedan bara fortsätter det, säger Nathan Stephenson, ekolog vid US Geological Survey i Kalifornien, till tidningen Nature 2014.

Nathan Stephenson och hans kollegor analyserade data från 673 046 träd från över 400 arter (varav över 40 i Europa) både i tropiska områden och i tempererade områden i världen. I 97 procent av arterna var det de största träden som också ökade mest i massa genom att utnyttja fler löv och sin större omkrets mot himlen. Även om äldre träd får något mindre effektiva löv med åldern så väger de upp det med att ha en stor mängd löv.

LÄS ÄVEN: • Europas skogsbruk inte bra för klimatet, enligt ny forskning

– Gamla stora träd är inte bara åldrande kolbehållare, de fortsätter fixera stora mängder kol jämfört med mindre träd; i extremfallen kan ett enda stort träd inom ett år lagra lika mycket kol under ett år som det finns sammanlagt i ett medelstort träd, skriver forskarna i sin slutsats.

I en skog i västra USA utgjorde till exempel träd större än en meter i diameter enbart 6 procent av alla träd, men stod för 33 procent av all tillväxt.

– Idén att gamla skogar förfaller är egentligen bara en myt, säger Stephen Sillett, botanist vid Humboldt State University som ledde en studie från 2010 som kom fram till liknande resultat genom att göra noggranna mätningar på två av världens största träd – amerikansk sekvoja (Sequoia sempervirens) och eukalyptusträd (Eucalyptus regnans).

De gamla trädens växtkraft är så pass stor att även om unga träd växer snabbare så till vida att de dubblerar sin storlek på kortare tid, så växer gamla träd betydligt mer på en absolutskala.

I en annan studie från 2008 visar även biologen Sebastiaan Luyssaert och hans kollegor vid universitetet i Antwerpen i Belgien att gamla skogar fortsätter lagra kol och att det även gäller marken i skogar. Han menar att det därför är minst lika viktigt att skydda gammal skog som att plantera ny för att bekämpa klimatförändringar.

Källor: Nature och Scientific America

Mer att läsa