Gå till innehållet

Totalt förbud mot havsbaserade gruvor i norra Australien

Koraller på havsbotten i Australien. Foto: Holobionics, CC BY-SA 4.0.

Igår släppte WWF en oroväckande ny rapport om gruvor på havsbotten. En positiv utveckling på området sker på Australiens norra kust. Där ska en stor del av havsbotten slippa gruvdrift. Detta efter att ett förbud undertecknats av det federala territoriets styre.

– Vår naturliga miljö är en av våra främsta tillgångar och det är en stor del av vad som gör det så speciellt att leva i det här territoriet, säger Northern Territorys miljöminister Eva Lawler till The Guardian.

Det permanenta beslutet har brett stöd. Från politiker och gruvindustrins lobbyister till miljörörelsen – alla är överens om att förbudet är rätt väg.

– Det här är en fantastisk dag för förnuftet och för skyddet av våra älskade hav. Gruvnäring på havsbotten är en totalt galen idé och Northern Territorys styre har fattat ett kritiskt viktigt beslut att förbjuda det, kommenterar Greenpeace Australia Pacifics talesperson Nelli Stevenson.

1 100 mil kust
Northern Territory är inget litet område. Ytan motsvarar tre Sverige och kustremsan som nu undantas från gruvdrift är lång. Tillsammans med öarna utanför huvudön är det en kuststräcka på 1 100 mil. Här finns korallrev, sjögräsängar och mangroveskogar som är viktiga livsmiljöer för exempelvis sköldpaddor, valar och delfiner.

Även om det här området nu undantas för gruvdrift så ser det värre ut på många andra håll i världen. Den industriella exploateringen av havets botten eskalerar enligt en rapport från Greenpeace som släpptes i december. I dagsläget har 1 miljon kvadratkilometer av havsbotten sålts ut till gruvdrift och den nya industrin drivs av ett fåtal företag från världens rikaste länder. Deras verksamhet kommer drabba både fattiga länder och den känsliga marina naturen enligt rapporten.

Källor: Greenpeace och The Guardian

Mer att läsa