Gå till innehållet

Torkan i svenska vattendrag “på gränsen till naturkatastrof”

Torrlagd flod i USA. Foto: Big Sky Fishing, Montana – Big Sky Fishing smaller version here, full size emailed in by Big Sky Fishing under CC 3.0 license, CC BY-SA 3.0, Länk

Flera vattendrag i Halland är helt torrlagda och fisken dör i torkan. Samtidigt rapporteras det om extremt lite vatten i skånska sjöar och vattendrag. Situationen liknas vid en naturkatastrof av länsstyrelsens vatteninspektör.

– Att vattendrag, även de lite större, är så här starkt påverkade har jag aldrig tidigare upplevt under de 30 år jag jobbat med vattenövervakning, säger Hans Schibli, vatteninspektör på länsstyrelsen i Halland, till SVT Halland . Han menar att det är på gränsen till en naturkatastrof.

LÄS ÄVEN: • Så slår torkan och extremvärmen mot Sverige

Flera av de små och medelstora vattendragen längs västkusten är helt torrlagda och även i större åar är läget kritiskt med de lägsta vattenmängder som någonsin uppmätts. Det har troligen lett till att flera generationer lax och havsöring, som brukar leka här, istället dött ut. Torkan och den extrema hettan sommaren 2018 kan komma att påverka fiskbestånden i åar och i havet i flera år framöver.

LÄS ÄVEN: • Storsatsning på våtmarker i höstbudgeten

Även i Skåne är det ont om vatten i sjöar och vattendrag. I sjön Immeln har exempelvis båtturer fått ställas in eftersom vattnet är för lågt och Johan Wagnström, enhetschef på länsstyrelsens miljöavdelning, säger till P4 Kristianstad att det är historiskt låga vattennivåer i så gott som alla skånska sjöar och vattendrag.

Källor: SVT Halland och P4 Kristianstad

Mer att läsa