Gå till innehållet

Tocotukanen Georginas “upphittare” riskerar fängelse

Tocotukan. Foto: Vincentraal via Flickr http://www.flickr.com/photos/vincentraal/

Tocotukan. Foto: Vincentraal via Flickr

Torsdag 29 januari inleddes rättegången mot den man som förvarade den försvunna tocotukanen Georgina på sin toalett. Mannen påstår att han hittat fågeln i en park, men åklagaren yrkar på tre månaders fängelse.

Personalen på Universum i Göteborg menar att det är omöjligt att Georgina rymt och att hon måste stulits. Åklagaren menar också att 26-åringens historia om hur fyndet gick till och hur han sedan förvarade fågeln är så osannolik att den “bör kunna lämnas utan avseende”.

Tidigare nyhet 26 juni 2014: 
I maj stals tocotukanen Georgina från Universeum i Göteborg
. Efter stor uppmärksamhet i media, spaningsarbete av polisen och många tips från allmänheten har hon nu återfunnits. Georgina hittades vid en husrannsakan hos en 25-årig man i Göteborg, som förvarade henne på sin toalett och hade skött henne väl.

Mannen påstår att han hittade tocotukanen i en skogsdunge för två veckor sedan och tagit hem den och att han inte vågat gå till polisen eftersom att han var rädd att historien skulle anses osannolik. Han är nu misstänkt för häleri. En tocotukan som Georgina är värd omkring 100 000 kronor.

På onsdagen den 25 juni återvände Georgina till Universeum.

– Läget är verkligen euforiskt. Det är verkligen en stor lycka detta. Det har varit ett jätteengagemang från alla, säger Jan Westin, vetenskaplig ledare och zoolog på Universeum till GT.

Källa: GT och GP

Läs mer

Mer att läsa