Gå till innehållet

Toalett förstörde pilgrimsfalkshäckning

Pilgrimsfalk. Foto: Zsombor Károlyi.

Pilgrimsfalk. Foto: Zsombor Károlyi.

Någon eller några har ställt upp en toalettstol på en klippavsats på Kullaberg i Skåne. Stolen ställdes upp mitt under pilgrimsfalkarnas häckning precis i närheten och enligt Alf Petersson på Kullabygdens ornitologiska förening klarar inte falkarna av att bli störda under den perioden. Enligt honom är det “ställt utom allt tvivel att ditförandet av den där toalettstolen spolierat årets häckning hos pilgrimsfalkarna”.

Upptåget har nu polisanmälts och eftersom det strider både mot reservatsföreskrifterna och artskyddsförordningen kan det ge fängelse för de personer som utfört handlingen.

Nu när Skånes blott tredje pilgrimsfalkpar misslyckats med häckningen ska toalettstolen plockas ner.

– Vi får se vad som händer nästa år. Förhoppningsvis vill de komma tillbaka, säger Alf Petersson till Helsingborgs Dagblad.

På andra håll i landet fortsätter arbetet med att etablera pilgrimsfalken. I Västerås släpptes idag två unga pilgrimsfalkar ut ur sin bur. De närmaste dagarna kommer de matas i området till de blir tillräckligt duktiga på att jaga sin egen föda. Förhoppningen är att de ska återvända och förhoppningsvis även häcka i trakten.

Källa: Helsingborgs Dagblad

Mer att läsa