Gå till innehållet

Tjuvskjutna elefanter kostar Afrikas turismnäring över 200 miljoner kronor

Afrikansk elefant. Foto: Kristian Littke

Afrikansk elefant. Foto: Kristian Littke

25 miljoner dollar, eller 225 miljoner kronor – så mycket beräknas afrikanska länder förlora i turismintäkter varje år på den utbredda tjuvjakten på elefanter. Det menar forskare som gått igenom data från 25 länder.

Färre besökare i skyddade områden på grund av den utbredda illegala jakten på elefanter är ett stort problem för turismnäringen i Afrika. Nu har forskare räknat ut att det varje år kan handla om över 225 miljoner kronor i förlorade intäkter.

LÄS ÄVEN: • Dokumentär avslöjar: Elfenbenshandeln finansierar terrorism

70 miljoner kronor är direkta intäkter så som hotellvistelser och guidningar, medan resten av beloppet beror på indirekta ekonomiska värden så som jordbrukare och andra leverantörer som förser turismindustrin med tjänster.

I de flesta fall var summorna så stora att det hade lönat sig att betala för starkare åtgärder mot tjuvjakt och slutsatsen är att det helt enkelt lönar sig att bevara och skydda Afrikas elefanter även strikt ekonomiskt.

LÄS ÄVEN: • Illegal handel – en både komplex och enkel fråga

Detta gällde dock inte för Centralafrikas skogselefanter. De är svårare att se än de savannlevande elefanterna och därför är det svårare att locka turister till dessa områden.

I dagsläget dödas det en elefant var 15:e minut och priset på elfenben har tredubblats sedan 2009.

 

Källa: The Guardian

Mer att läsa