Tjuvjakt på noshörningar minskar för andra året i rad

Trubbnoshörning. Foto: WWF

Trubbnoshörning. Foto: WWF

Ett decennium av anti-tjuvjaktsarbete har gett effekt menar WWF när Sydafrika nu visar på sjunkande antal tjuvskjutna noshörningar för andra året i rad. Från 1215 år 2014 sjönk antalet till 1175 individer under 2015 och till 1054 djur i fjol.

Antalet är dock fortfarande alarmerande. Det skjuts tre noshörningar om dagen bara i Sydafrika och fortsätter det i den här takten är alla utrotade om 25 år.

Det är i Sydafrika 80 procent av världens noshörningar lever och det är i Afrikas största naturreservat, Krugerparken i Sydafrika, som en majoritet av landets noshörningar lever. Det är också i Krugerparken som WWF länge arbetat med bland annat hårdare kontroller av smuggelvägar och fler åtal mot tjuvjägare.

– Men fortfarande minskar de vilda populationerna eftersom det föds färre ungar än de som dör naturligt eller av tjuvjakt. Vi ser också att tjuvjakten förflyttas till grannländerna Namibia och Zimbabwe, dit kriminella nätverk flyttat sin verksamhet. I Kenya har vi sedan 2015 ett trendbrott och fler noshörningar föds än de som dör. Arbetet med bättre skydd, fler parkvakter och ny teknologi för tjuvjaktsbekämpning har gett resultat. Sedan 2 år har Kenya en växande bestånd av den mest hotade underarten av svart noshörning, Michaeli, säger Allan Carlson, Afrikaexpert på WWF.

Det som enligt WWF behöver förbättras ytterligare är samarbeten mellan polis och andra instanser för att stoppa kriminella brottssyndikat och att det görs mer för att stoppa handeln och minska efterfrågan i viktiga transit- och mottagarländer som Mozambique och Vietnam.

Mindre positiva nyheter från Kruger-parken är att tjuvjakten på elefanter ökat. För några år sedan fanns det knappt någon tjuvjakt på dem i parken. 2016 sköts 46 individer.

Källa: WWF och Reuters

Erik (4858 Posts)

Chefredaktör och grundare av Natursidan.se. Stötta vårt arbete – ge bidrag via bankgiro (5114-2529, företagsnamn Level 7) eller Swish (0730-385 185). Tack!