30 år efter explosionen i kärnkraftverket i Tjernobyl finns det fortfarande många tecken på katastrofens effekter i naturen. Det bor inga människor i närheten, men djur och växter har påverkats. Fåglar i Tjernobyl har visat sig ha betydligt mindre hjärnor, träden växer långsammare, det finns färre spindlar och insekter och jaktvillebråd som skjutits så långt bort som i Tyskland visar sig ha farligt höga halter av radioaktivitet.
I en ny studie visas dessutom att nedbrytare så som mikrober, svampar och insekter har drabbats av de radioaktiva utsläppen.
Teamet bakom rapporten har undersökt området runt Tjernobyl sedan 1991 och märkte att förnan (lagret högst upp av jordnivåerna som består av döda, ej nedbrutna växtdelar) ökat kraftigt över tiden. Den verkade inte brytas ned. Samma fenomen märktes på områdets tallskog som dött efter olyckan, men som 15-20 år efter olyckan fortfarande inte förmultnat. Normalt sett brukar ett dött träd som fallit till marken bara vara sågspån efter tio år.
Forskarna testade att placera ut 600 påsar med friska löv på olika platser i området runt Tjernobyl. Det visade sig att i områden med mycket strålning var ungefär 60 procent av löven kvar efter ett år. I områden utan strålning var samma siffra 10-30 procent. Forskarna menar därför att de viktiga nedbrytarna fortfarande inte återvänt i full skala till Tjernobylområdet – 30 år efter olyckan.
Forskarna är nu oroliga för att den stora mängden döda löv har gjort området känsligt för skogsbränder och en stor brand kan sprida radioaktiv strålning utanför säkerhetszonen.
Teamet har också inlett samarbeten med forskare i Japan för att se om området runt Fukushima drabbats av samma utrotande av nedbrytare.
Källa: Smithsonian

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
Hej,
Jag måste ändå ställa mig lite kritisk till rapporten.
Trots detta görs ju djurprogram om tjernobyl som visar att också många vilda djur kommit dit som inte fanns där innan, eftersom det lämnats ödé av människor.
Att radioaktiviteten är farlig för människor och djur är uppenbart, men hur selektion fungerar på arterna är vad jag vet mer eller mindre okänt.
Faktum är ju att många djur lever relativt opåverkade i tjernobyl av den radioaktiva strålningen (så vitt vi vet). Att fåglarna påverkas i mycket högre grad av strålningen skulle ex kunna bero på att deras adaption är sämre då de inte föder sina ungar i området. Därför får de tumörer och mindre hjärnor medan de djuren som lever där året om inte verkar alls ha samma defekter som fåglarna.
Tycker att detta såklart ändå är värt att nämna, eftersom det är lätt i artikeln att anta att de olika djuren skulle påverkas lika i ett radioaktivt område.
Hej Wilhelm!
Det är bra att du tar upp att du är kritisk. Det är ju ett komplext skeende och påverkar säkerligen djur och fåglar på olika sätt. Det som tas upp i artikeln är bara några delar av en större helhet (som vanligt med artiklar).
Förhoppningsvis är urvalet inte missvisande om helheten.
30 år efter Tjernobyl-olyckan finns det fortfarande många tecken på katastrofens effekter i naturen: http://t.co/J1Pyv2n4VW #swgreen