Gå till innehållet

Tiotusentals skolungdomar klimatstrejkar nu varje vecka

Det har redan anordnas manifestationer i över 270 städer runt om i världen och i Tyskland, Belgien, Schweiz har tiotusentals människor gett sig ut på gatorna för att protestera mot en otillräcklig klimatpolitik. Nu har rörelsen även spridit sig till ungefär 60 platser i Storbritannien och involverade tiotusentals elever.

– Det är ett tecken på att vi har misslyckats med vårt ansvar att skydda dem från de allt värre påföljderna av klimatförändringarna, sa den forna FN-klimatchefen Christiana Figueres, till Guardian. Christiana Figueres ledde samtalen som ledde fram till Parisavtalet 2015.

I många av de över 50 städerna som det demonstrerade i Storbritannien idag deltog tusentals personer och The Guardian liverapporterade från händelserna.

BBC:s journalist rapporterar:

Jake Woodier, en talesperson för UK Youth Climate Coalition, som hjälpt till att samordna demonstrationerna i Storbritannien kommenterade dem så här i Guardian:
– Storleken på Youth Strike 4 Climate är ett bevis för passionen och insikten hos unga människor att vi måste kämpa för en framtid som helt enkelt inte existerar på grund av att vi blivit förråda av handlingsförlamningen hos de som har makten.

Rörelsen som nu är spridd över stora delar av världen började i augusti när Greta Thunberg inledde sin skolstrejk utanför Sveriges riksdag. Nu är ungefär 70 000 skolbarn varje vecka involverade i protester i 270 städer över hela världen.

– Den bästa medicinen mot klimatångest och oro är att agera och försöka förändra saker, säger Greta Thunberg till Ekot.

Mynttorget i Stockholm 15 februari 2019. Foto: Helena Iles

I Sverige skedde som vanligt klimatmanifestationer på många håll runt om i landet. I Stockholm var ett 50-tal på plats under förmiddagen och efter lunch fylldes Mynttorget med hundratals demonstranter.

Källor: The Guardian

Mer att läsa