Gå till innehållet

Tiotusentals minkar gasas ihjäl – smittade av covid-19

Mink på en pälsfarm. Arkivfoto: Dzīvnieku brīvībaBaltic Devon Mink 10, CC BY 2.0, Link

Myndigheterna i Nederländerna har beslutat att gasa ihjäl tiotusentals minkar i landets pälsfarmar. Anledningen är att det bedöms finnas en risk att coronavirus sprids från de instängda djuren till människor.

Tolv minkpälsfarmer i Nederländerna har blivit drabbade av Covid-19. När coronaviruset väl anländer till de tätt levande och inlåsta djuren sprider det sig snabbt och har smittat tiotusentals djur. Viruset har även hittats i katter som lever vid gårdarna. Smittokällan har spårats till personal som jobbade på anläggningarna.

Precis som människor kan minkarna vara infekterade fastän de inte visar några symptom. När ungefär 90 procent av minkarna drabbats och skapat antikroppar verkar viruset dö ut från anläggningarna.

Myndigheterna i Nederländerna har beslutat att tiotusentals minkar ska gasas ihjäl eftersom de anser att det finns en risk att de kan sprida smittan till människor.

Nederländerna har 130 minkpälsfarmar men det är inte första gången en djurindustri i landet kopplas till virus som kan spridas till människor. Mellan 2007 och 2009 drabbades området av många fall av q-feber, som spreds från regionens get-industri.

Från år 2024 är minkpälsfarmer förbjudna i Nederländerna. I Sverige är de fortfarande tillåtna.

Källa: Science

Mer att läsa