Gå till innehållet

Tiotals miljoner fåglar fångas i nät i Egypten

Fågelnät på Ottenby fågelstation. Foto: Jon Hessman

Fågelnät på Ottenby fågelstation. Foto: Jon Hessman

Den tyska naturorganisationen NABU har dokumenterat stora anordningar för att fånga fåglar i Egypten. Längs Medelhavskusten, från gränsen mot Lybien till gränsen mot Gaza har mängder av nät satts upp. Fåglarna som fastnar i näten säljs sedan som delikatesser till restauranger i Egypten. Experter inom området tror att tiotals miljoner fåglar dödas varje år i de här näten.

Det är olagligt med den här typen av fångst i Egypten och landet har skrivit under internationella överenskommelser om att skydda fåglar, men lagarna följs inte över huvud taget enligt NABU.

Som vi skrivit om tidigare har den illegala jakten ökat efter den egyptiska revolutionen 2011.

– Det är svårt att väcka frågor om att fåglar dödas när samma sak händer med människor, säger Sherif Baha El Din, medgrundare av Nature Conservation Egypt. Lösningen är extremt komplex och jag vet inte hur den här jakten kan stoppas utan ett politiskt samarbete, som inte är speciellt trolig.

För att hjälpa NABU och Nature Conservation Egypt i deras kamp mot den illegala fångsten går det att donera pengar via den här länken och skriva under en namninsamling här.

Mer att läsa