Gå till innehållet

Tillverkning av plastpåsar i Kenya kan nu ge 300 000 kronor i böter och fängelse

Plastpåse på en strand. Foto: sebastiankauer via Flickr.

Kenya har bestämt sig för att stoppa användningen av plastpåsar. Den som tillverkar, säljer eller använder plastpåsar kan få böter på över 300 000 kronor och fängelse i upp till fyra år. Nu har över 40 länder infört restriktioner eller förbud mot plastkassar, rapporterar Reuters.

Kenyas nya lagar anses vara världens hårdaste och det tog tre försök under de senaste tio åren för att de skulle införas. Det används ungefär 24 miljoner plastpåsar i Kenya varje månad och Habib El-Habr, expert på marin nedskräpning hos FN:s miljöprogram i Kenya, säger till Reuters att det tar 500 till 1000 år för plastkassar att brytas ned och att det år 2050 kommer finnas mer plast än fisk i haven om det fortsätter så här.

LÄS ÄVEN: • Ny studie slår fast det skadligaste skräpet i havet

Plasten blir även en del av vår mat när den bryts ned. I slakthus i Nairobi har det hittats 20 plastpåsar i magen på kor som ska ätas av människor.

– Plastpåsar är nu vår största utmaning när det gäller skräphantering i Kenya. Det är en miljömässig mardröm som vi måste bekämpa på alla sätt, berättade Kenyas miljöminister Judy Wakhungu för BBC.

LÄS ÄVEN: • Information istället för höjt pris på plastpåsar i Sverige

Först och främst kommer det vara tillverkare och återförsäljare som kontrolleras utifrån den nya lagen. Användare kommer inte gripas, åtminstone inte inledningsvis, säger Judy Wakhungu till Reuters.

LÄS ÄVEN: • Dansk fiskare: Jag hittar skräp i magen på fiskar varje dag

Tidigare i somras gick Costa Rica ut med att landet förbjuder engångsförpackningar av plast till år 2021.

Källor: Reuters och BBC

Mer att läsa