
Genomgången av forskningen visade även att den biologiska mångfalden är hotad i hela världen. Inte minst i Europa där exempelvis ortolansparven blir allt mer hotad. Foto; Zsombor Károlyi
Forskare har gått igenom nästan 13 000 forskningsrapporter om biologisk mångfald. De kommer fram till att forskare i 40 år varit överens om varför den biologiska mångfalden är hotad i hela världen. Det är de politiska besluten som saknas, trots förslag på lösningar.
12 971 artiklar i vetenskapliga magasin som publicerats de senaste 15 åren har de två forskarna vid Centre national de la recherche scientifique (CNRS) i Frankrike gått igenom. De fann att trots att vi känt till hoten mot biologisk mångfald och vad de beror på i 40 års tid så blir massutrotandet av arter bara allt värre. En av huvudanledningarna är att politiska beslut oftast ger fördelar åt människors aktiviteter snarare än att skydda naturen.
LÄS ÄVEN: • Ny studie: Kollaps av tropikernas biologiska mångfald närmar sig
Redan för 40 år sedan var forskare överens om att det är fyra hot mot den biologiska mångfalden som dominerar i hela världen:
1. Förstörelsen av livsmiljöer (skogsavverkning, exploatering, med mera)
2. Överexploatering av resurser (överfiske eller för hårt jakttryck)
3. Invasiva arter (introducerade av människan)
4. Så kallade ”co-extinctions” (när en art minskar eller utrotas, drabbas även arter som är beroende av denna)
En femte faktor kan också läggas till:
5. Klimatörändringar (gör naturens ekosystem allt mer instabila)
LÄS ÄVEN: • FN: Ett Paris-avtal för världens biologiska mångfald behövs
Genomgången av de nästan 13 000 rapporterna visar också att forskarna inte bara fokuserat på det negativa eller det positiva. De har ofta presenterat hållbara och människoanpassade lösningar på problemen. Det största hindret för lösningarna är att det ställs så höga krav på att lösningar ska anpassas till resursutnyttjande snarare än naturskydd, trots forskarnas rekommendationer och förslag på anpassade lösningar.
Källa: CNRS

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
Frågan är hur många av dessa rapporter, eller snarare innehållet i dem, når ut till allmänheten, till massmedia och vidare till politiker. Tyvärr är forskare sällan lika bra på marknadsföring som på forskning. Finns några lysande undantag, men de är tyvärr få.
Etienne, att skylla mänskans dumhet på att ”forskare är dåliga på att nå ut” är en typisk klyscha som används som argument för att ”jag kände ju inte till att det var så allvarligt”. Det är bekvämt att peka på någon annans brister för att slippa ta ansvar för att se till att hålla sig själv informerad. Politiker är också människor och agerar efter den principen.
Alla vuxna människor har haft möjlighet att under sin levnad ta till sig informationen om hur människan har överträtt planetens gränser sedan åtminstone 60 år. Tyst Vår av Rachel Carson kom ut 1962 och väsnades värre än de flesta böcker i världens media. Ingen som hade det minsta intresse av vad som pågår i världen kunde undgå bokens budskap.
Säg som det är, du vill inget veta för att slippa ta ansvar för att dina handlingar påverkar hela planetens ekosystem och tar den till ruinens brant. Inte ens när du står och tittar ut över det fasansfulla stupet tar du till dig situationens allvar. ”Det du inte vet, det lider du inte av”. Kom med den klyschan när du faller utför stupet.