Gå till innehållet

Tigrar ska återintroduceras i Kazakstan

70 år efter att tigrarna utrotades från Kazakstan har planer för att återintroducera dem utannonserats. Samtidigt ska stora naturområden skyddas för att skapa rätt livsmiljöer för det hotade kattdjuret.

För bara några veckor sedan skrev vi om hur Kambodjas premiärminister Hun Sen har meddelat att han ger sitt stöd till att återintroducera tigrar till ett naturskyddsområde i nordöstra Kambodja. Nu har även Kazakstan utannonserat att de kommer att återföra tigrar till ett område där de ikoniska kattdjuret tidigare levt. Även detta projekt görs i samband med WWF.

LÄS ÄVEN: • Tigrar ska återintroduceras i Kambodja

– Återintroduktionen är en banbrytande plan att få dessa magnifika kattdjur att återvända till deras forna hem där de kan röra sig fritt och säkert. Om det lyckas kommer Kazakstan bli det första landet i världen som återför tigrar till Centralasien där de varit utrotade i nästan ett halvt sekel, skriver WWF.

På 1960-talet utrotades tigrarna i Centralasien på grund av jakt och exploatering. I Kazakstan utrotades de redan på 1940-talet.

LÄS ÄVEN: • Samtal om tjuvjakt och rovdjur mellan tigerexpert, WWF och länsstyrelsen

För att lyckas med återintroduktionen kommer Kazakstan skapa nya naturreservat i sydvästra Ili-Balkhash, i strandnära skogar vid sjön Balkhash. WWF menar att det inte kommer bli enkelt att lyckas med projektet. Förutom ett formellt skydd kommer organisationen tillsammans med myndigheterna jobba för att stoppa tjuvjakt, träna och utrusta parkvakter, hjälpa tigerns bytesdjur att nå livskraftiga populationer och engagera lokalbefolkningen.

Det är ett långsiktigt projekt som kommer ta tid att genomföra. Först 2025 beräknas de första tigrarna introduceras i regionen.

LÄS ÄVEN: • Kraftigt minskade levnadsytor för många av världens stora rovdjur

Det ikoniska kattdjuret har minskat i antal från ungefär 100 000 till omkring 3900 idag och det beror framför allt på illegal jakt, krympande livsmiljöer och handel med tigerdelar. I vissa länder (Indien, Ryssland, Nepal och Bhutan) går det dock numera bra för tigern. På tigertoppmötet i S:t Petersburg 2010 enades tigerländerna om att de skulle hjälpas åt att se till att det finns 6000 tigrar till år 2022. Sedan dess har antalet ökat med 700 individer.

Källor: WWF och The Guardian

Mer att läsa