Gå till innehållet

Tidigare okänd, enorm koloni med pingviner upptäckt

Adeliepingviner vid Antarktis. Foto: By Jason Auch – originally posted to Flickr as IMG_0760, CC BY 2.0, Link

Det kända antalet adéliepingviner har ökat med 20 procent på kort tid. Anledningen är att en ny, enorm koloni upptäckts med över 750 000 par pingviner. Det är mer än vad som finns i hela övriga Antarktis (606 000 par).

Misstankarna om en tidigare okänd koloni väcktes för fyra år sedan när det hittades fågelspillning (guano) på Danger Islands via satellitbilder. När nu forskare återvände till öarna med bättre utrustning kunde de räkna till hela 751 527 par adéliepingviner. Det innebär inte bara att pingvinarten plötsligt är 20 procent fler än forskare tidigare trott, det gör också att en ny viktig häckningsplats är känd.

Det är dessutom ett välbehövt tillskott för en art som hade ett katastrofalt 2017. I en koloni med ungefär 40 000 adéliepingviner i Antarktis dog alla ungar av svält utom två stycken. Det var andra gången på fyra år som en sådan katastrofal händelse inträffar i kolonin.

LÄS ÄVEN: • Katastrofal utveckling för pingviner – krav på skyddat område

Anledningen till att de 1,5 miljoner pingvinerna på Danger Islands inte hittats tidigare är på grund av att öarna ligger otillgängligt utanför västra Antarktis nordspets och är farliga att närma sig. Enligt forskarna som upptäckte kolonin kan Danger Islands bli viktig att studera framöver i takt med att klimatet fortsätter att förändras. De föreslår även att öarna bör inkluderas i marina skyddsområden.

2014 räknades det med att finnas 7,58 miljoner adéliepingviner. Nu kan populationen uppgå till över 9 miljoner.

Källor: Nature och SVT

Mer att läsa