Gå till innehållet

Thailands “vackraste strand” stängd för att skyddas från turister

Foto: S. Kaewkeeree via Flickr https://www.flickr.com/photos/makissy/

Ko Tachai i Thailand. Foto: S. Kaewkeeree via Flickr 

Från och med den 15 oktober kommer ön Ko Tachai, med Thailands “vackraste strand”, vara stängd för turister. Målet är att ekosystemet ska återhämta sig från turisternas påverkan utan störningar.

Det är Thailands myndigheter som fattat beslutet efter att ön Ko Tachai (eller Koh Tachai) riskerar att förstöras av turister. Om inte området stängs kan det få så stora skador att det inte kan återhämta sig.

Enligt Thon Thamrongnawasawat, på fakulteten för fiske vid universitetet i Kasetsart, har de populära stränderna som klarar av 70 turister åt gången ibland invaderats av tusentals semesterfirare samtidigt. Det har påverkat naturen på den nästan 12 kvadratkilometer stora ön och havet runt omkring med den frekventa båttrafiken och många dykarna.

Professor John Fletcher, vid Bournemouth University, menar att det är ett aktuellt exempel på ett ökande problem där turister gärna vill se exotiska platser samtidigt som deras närvaro påverkar miljöerna.

– Det har varit en liknande debatt om att stänga Maya Bay på ön Phi Phi som blev känd efter att filmen “The Beach” filmades där. Ironiskt nog lockas turister till känsliga ekosystem på grund av deras skönhet, men turisternas närvaro kan förstöra det de kom för att njuta av, säger han till Daily Mail.

John Fletcher menar att turistindustrin ofta behöver stora volymer för att gå med vinst och att operatörer ofta siktar på att ta med så många turister som möjligt. Det har känsliga ekosystem svårt att klara av och han nämner Mount Everest, Galapagosöarna och Antarktis som exempel på platser som riskerar att förstöras av turist-trycket. Även världsarvet Cinque Terre i nordvästra Italien har problem med för mycket turister och kommer att sätta en gräns för antalet besökare varje år.

Källa: Daily Mail

Mer att läsa