Gå till innehållet

Test: Sonys videokikare Dev-5

Foto: Sony.

Gränssnittet i kikarens menyer hade kunnat vara smidigare att bläddra i. Foto: Sony.

Hur många fågelskådare har inte önskat en knapp på kikaren för att omedelbart spela in det som syns? Det är en framtid som troligen inte är alltför långt borta med tanke på fjolårets lansering av Sony Dev-5 med precis den funktionen. Intressant på pappret, men hur fungerar det egentligen i praktiken?

Det första som slår mig när jag greppar Dev-5 är att den är tung. 1,3 kilo är betydligt mer än de mest populära kikarna som brukar ligga på under 800 gram. Ett halvt kilo mer är mycket i fält. Det är inte heller optimal ergonomi att använda Dev-5. Knapparna sitter rätt och är ganska lätta att nå, men greppet är lite omständligt och har inte samma naturliga känsla som vanliga kikare.

Foto: Sony.

Dev-5 hållen av person med stora händer. Foto: Sony.

Över lag gör Dev-5 ett bra jobb som videokikare. Autofokuseringen imponerar och verkar hela tiden hitta rätt objekt. Det går smidigt och snabbt att zooma ut för att få en helhetsvy och sedan zooma in igen ungefär lika långt som en kikare med 10x förstoring. Det går även att zooma digitalt längre, men då blir bilden alltför grynig för att det ska vara någon vits med det. En inbyggd bildstabilisator fungerar också riktigt bra för att ge en tydligare bild av det du tittar på.

Det är viktigt att påpeka att Dev-5 motsvarar att att titta i en mindre skärm som avbildar verkligheten, som på en videokamera. Det är något som känns i ögonen efter några timmar i fält och det är därför inte läge att ta med Dev-5 som enda kikare när du är ute på längre turer. I dessa sammanhang blir också batteritiden lidande. Det är oklart hur mycket den modell vi lånade varit i bruk, men batterierna räckte sällan längre än någon timme vid blandat tittande, inspelande och i pausläge.

Den stora fördelen med Dev-5 är att det går att spela in det du tittar på med en knapptryckning, antingen i 2D eller i något mer lågupplöst 3D. Det går också att ta bilder på 7,1 megapixlar. All data sparas på ett SD- eller SDXC-kort och kan antingen sparas över på din dator eller avnjutas direkt på din tv. Kvaliteten på 2D-filmerna är riktigt bra och med den pålitliga autofokusen går det att få till riktigt hyfsade sekvenser.

Foto: Sony.

Efter lite övning lär du dig att byta mellan olika lägen, men för det mesta behöver du inte göra några inställningar. Foto: Sony.

Det finns dessvärre fler bekymmer med Dev-5. Den har inte alls samma skärpa som ens en halvkass kikare och om det inte är bra ljusförhållanden är det väldigt svårt att urskilja detaljer. Dessutom är synfältet betydligt mindre än i vanliga kikare.

SAMMANFATTNING:
Bra filmkamera i en svag kikare, som dessutom är tung, något klumpig och dyr.

Pris:Ungefär 18 000 kronor

Betyg: 2 av 5

+ Bra autofokus
+ Smidig zoom
+ Lätt att börja filma
+ Bildstabilisatorn
+ Försmak av framtiden?

– Klumpig
– Tung
– Dyr
– Kikaren fungerar dåligt jämfört med alternativ som kostar en tiondel.
– Inte gjord för långvarigt användande

Transparens: Vi fick låna ett exemplar av Sony.

Mer att läsa