• Läs fler recensioner av fågelappar här.
Det finns en rad fågelappar som fungerar ungefär som digitala fågelböcker till din smartphone. De listar arter, visar bilder och har mer eller mindre utförliga beskrivningar. Tyvärr finns det få fågelappar som är riktigt bra och Birds Pro är bara nästan en av dem.
På pappret ser det bra ut: 230 europeiska fåglar, 1500 bilder och över 460 inspelade läten. De presenteras i ett ganska smidigt och snyggt gränssnitt och på fågelinformationssidorna listas fakta på ett kortfattat och tydligt sätt. Förutom bilder, läten, fågelns färger och namn på andra språk finns också några meningar om vad de äter, var de finns och när de häckar. Utvecklarna Nature Mobile har satsat på ett smidigt kortfattat sätt att presentera fakta. Här finns inte mycket djuplodande, men tillräckligt med uppgifter om fåglarna för att ge en översikt om varje art.
På flera håll i appen visas också att företaget tänkt till med användarvänligheten. Det går till exempel att sortera de 230 fåglarna utifrån olika kategorier som storlek, miljö och färg. Så om du sett en fågel som du behöver hjälp med att identifiera så väljer du till exempel röd fjäderdräkt, ganska liten storlek och skogsmiljö. Då föreslår Birds Pro bofink vilket får anses som ganska troligt.
Det går också att skriva egna anteckningar till alla arter och om du gör det precis när du ser den så kan du spara platsen på en karta och skicka som ett mejl till dig själv. En annan funktion låter dig ladda upp bilder till appen och därmed upplåta alla bildrättigheter till Nature Mobile. Något vi har svårt att rekommendera.
En riktigt kul finess hittas på appens förstasida och det är en frågesport utifrån appens databas. Den kan antingen spelas med läten eller med bilder och för varje art ges fyra alternativ. Efter tre fel är spelet slut och resultatet kan laddas upp och jämföras med andra med hjälp av systemet Openfeint. Ibland är det lite väl enkelt att lista ut svaret när alternativen slumpas, men det ger välbehövlig träning för alla som inte är experter.
Birds Pros största problem är att de 230 arterna snarare representerar mellaneuropa. För oss uppe i Sverige är arter som mellanspett, alexanderparakit och blåskata ganska osannolika besökare och många nordliga arter som lappmes och lavskrika saknas helt. Det gör att Birds Pro inte är heltäckande och trots smarta funktioner, bra idéer och halva priset är det inte tillräckligt för att Birds Pro ska rekommenderas före fågelapparnas gigant Birds of Northern Europe. För dig med Android är det dock ett alternativ i väntan på en heltäckande app för svenska fåglar.
SAMMANFATTNING:
Birds Pro
Format: IOS (Iphone och Ipad) och smartphones och surfplattor med Android
Pris: Bantad gratisversion och fullversion för ungefär 100 kronor
Betyg: 3+ av 5
+ Många bilder
+ Flera läten till de flesta fåglar
+ Många bra idéer
+ Kul frågesport
+ Snyggt gränssnitt
+ Artnamn på svenska
+ Länkar till Wikipedia, Flickr och Google från varje art
+ Finns i en bantad gratisversion
– Många svenska arter saknas
– Beskrivningarna är inte på svenska
– För 99 kronor hade det kunnat krävas mer
Transparens: Vi fick en recensionskod av Nature Mobile för att testa Birds Pro.

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
En annan app för Android som tyvärr inte är färdigutvecklad på långa vägar är BlueBill. Inga bilder, ingen info om fåglar mer än att man kan kolla upp vad olika fåglar heter på flera språk.
Varför jag ändå vill rekommendera den är att den är kopplad mot xeno-canto.org vilket ger den en enorm databas med läten som man kan tanka ned snabbt (om man har täckning).
Jag har också någon gång använt gps-funktionen i appen för att märka ut var jag gjorde min obs när jag inte var riktigt säker på var jag var.
Tack för tipset! Xeno-canto är en guldgruva för att hitta läten.
Det är synd att inte det finns fler och bättre alternativ till Android.
För många geekar som utvecklar till Android. De är väl aldrig utomhus 😉
Jag såg en diskussion om att göra om Fågelguiden till app och då både till iPhone och Android. Den med läten och koppling till artportalen vore en riktig guldapp men det är nog bokförlaget som tar tid på sig vad jag förstod av den diskussion jag såg.
Ja jag läste också den diskussionen. Antar att de är rädda för att ta försäljning från boken, men jag tror att det finns en marknad för båda samtidigt. Hemma vill jag hellre läsa i en fågelbok än på mobilen.
dom pratade på tv4 nått om att apparna stressar fåglarna och stör deras parning 🙁
Ja vi skrev om det där för några veckor sedan:
http://www.natursidan.se/nyheter/fagelexperter-avrader-uppspelning-av-fagellaten/
Jag har laddat ner fullversionen men hittar inte nånstans att ändra till svenska. Det är bara engelska och tyska.