Gå till innehållet

Test: Fågelappen Birds Pro

Fågelsidorna inleds med bilder och läten.

Fågelsidorna inleds med bilder och läten.

Läs fler recensioner av fågelappar här.

Det finns en rad fågelappar som fungerar ungefär som digitala fågelböcker till din smartphone. De listar arter, visar bilder och har mer eller mindre utförliga beskrivningar. Tyvärr finns det få fågelappar som är riktigt bra och Birds Pro är bara nästan en av dem.
På pappret ser det bra ut: 230 europeiska fåglar, 1500 bilder och över 460 inspelade läten. De presenteras i ett ganska smidigt och snyggt gränssnitt och på fågelinformationssidorna listas fakta på ett kortfattat och tydligt sätt. Förutom bilder, läten, fågelns färger och namn på andra språk finns också några meningar om vad de äter, var de finns och när de häckar. Utvecklarna Nature Mobile har satsat på ett smidigt kortfattat sätt att presentera fakta. Här finns inte mycket djuplodande, men tillräckligt med uppgifter om fåglarna för att ge en översikt om varje art.

På flera håll i appen visas också att företaget tänkt till med användarvänligheten. Det går till exempel att sortera de 230 fåglarna utifrån olika kategorier som storlek, miljö och färg. Så om du sett en fågel som du behöver hjälp med att identifiera så väljer du till exempel röd fjäderdräkt, ganska liten storlek och skogsmiljö. Då föreslår Birds Pro bofink vilket får anses som ganska troligt.

Alla fågelarterna i appen är inte så vanliga i Sverige.

Alla fågelarterna i appen är inte så vanliga i Sverige.

Det går också att skriva egna anteckningar till alla arter och om du gör det precis när du ser den så kan du spara platsen på en karta och skicka som ett mejl till dig själv. En annan funktion låter dig ladda upp bilder till appen och därmed upplåta alla bildrättigheter till Nature Mobile. Något vi har svårt att rekommendera.

En riktigt kul finess hittas på appens förstasida och det är en frågesport utifrån appens databas. Den kan antingen spelas med läten eller med bilder och för varje art ges fyra alternativ. Efter tre fel är spelet slut och resultatet kan laddas upp och jämföras med andra med hjälp av systemet Openfeint. Ibland är det lite väl enkelt att lista ut svaret när alternativen slumpas, men det ger välbehövlig träning för alla som inte är experter.

Birds Pros största problem är att de 230 arterna snarare representerar mellaneuropa. För oss uppe i Sverige är arter som mellanspett, alexanderparakit och blåskata ganska osannolika besökare och många nordliga arter som lappmes och lavskrika saknas helt. Det gör att Birds Pro inte är heltäckande och trots smarta funktioner, bra idéer och halva priset är det inte tillräckligt för att Birds Pro ska rekommenderas före fågelapparnas gigant Birds of Northern Europe. För dig med Android är det dock ett alternativ i väntan på en heltäckande app för svenska fåglar.

SAMMANFATTNING:

Frågesport med ett rätt svar och tre slumpade arter.

Frågesport med ett rätt svar och tre slumpade arter.

Birds Pro
Format: IOS (Iphone och Ipad) och smartphones och surfplattor med Android
Pris: Bantad gratisversion och fullversion för ungefär 100 kronor

Betyg: 3+ av 5

+ Många bilder
+ Flera läten till de flesta fåglar
+ Många bra idéer
+ Kul frågesport
+ Snyggt gränssnitt
+ Artnamn på svenska
+ Länkar till Wikipedia, Flickr och Google från varje art
+ Finns i en bantad gratisversion

– Många svenska arter saknas
– Beskrivningarna är inte på svenska
– För 99 kronor hade det kunnat krävas mer

Transparens: Vi fick en recensionskod av Nature Mobile för att testa Birds Pro.

Mer att läsa