Gå till innehållet

Test av utmärkta Zeiss Victory SF 8×42

Zeiss Victory SF 8x42.

Zeiss Victory SF 8×42.

• Alla våra recensioner av handkikare.

I månadsskiftet november/december är det tänkt att Zeiss ska släppa sina nya kikare Victory SF. Vi har testat ett exemplar och kan redan nu flagga för att den kommer vara värd att spana in för dig som är beredd att betala för det bästa.

Victory SF släpps i två modeller – 8×42 och 10×42, men det är 8×42 som vi fått testa och resten av texten kommer handla om den.

Zeiss Victory SF 8x42.

Zeiss Victory SF 8×42.

Zeiss själva menar att Victory SF är anpassad helt för fågelskådning och det är även en av de första känslorna jag får. Allt känns intuitivt och den första förbiflygande skatan utanför fönstret följs enkelt både när det gäller att få in den i bild och att bibehålla skärpan. Det är långt ifrån alla kikare som har en sådan omedelbarhet. Vissa kräver träning att använda och vänja sig med.

Känslan beror naturligtvis på en noggrann produktion och hårda fakta. För det första har den ett synfält på 444 meter per kilometer, vilket gör den bäst i klassen. För dig som fågelskådare innebär det att du har en extra stor chans att snabbt få in en fågel i synfältet, vilket kan vara avgörande i vissa lägen. Det ger helt enkelt en större träffsäkerhet.

En annan bidragande faktor till det är kikarens balans. Med en öppen mittsektion mellan okularen blir vikten något lättare (780 gram) och fokusrattens placering och de tre fästpunkterna gör att kikaren “ligger rätt” i handen. Även under längre stunders skådande känns den skön och fungerar även bra att hantera med en hand, vilket jag ganska ofta gör i fält.

Fokusratten förtjänar ett särskilt omnämnande. Den är precis lagom trög, är enkel att nå och det är bara 1,8 varv från närgränsen till att sätta fokus i oändligheten. Därmed är det också enkelt att snabbt få en skarp bild och bibehålla den även på fåglar i flykt. Att närgränsen bara är 1,5 meter är också ett plus för den som gillar att studera detaljer eller uppskattar att spana på exempelvis trollsländor och fjärilar.

Med en förväntad prislapp på runt 22 000 kronor så finns det all anledning att ställa höga krav på Victory SF. Jämfört med Swarovski 10×42 står den sig bra. På vissa punkter är den till och med bättre. Billigare modeller som Zeiss Conquest 10×42 (knappt halva priset) är något sämre, men som vanligt när det gäller den här prisklassen krävs det att du vill ha det allra bästa för att det ska vara ett motiverat köp.

Tyvärr lånade vi Zeiss Victory SF 8×42 något för kort tid för att kunna sätta ett slutbetyg, men av allt att döma är det en suverän kikare för fågelskådning som kommer konkurrera med de bästa kikarna på marknaden. Att den förtjänar utmärkelsen Natursidan.se Rekommenderar är bortom alla tvivel.

+ Bra balans
+ Ergonomisk
+ Fokusratten är välavvägd
+ Skarp
+ Ljusstark
+ Stort synfält
+ Närgräns på enbart 1,5 meter

– Dyr
– Någon centimeter längre än konkurrenterna

rekommenderar-storsvart-webbBetyg: 4 av 5

Transparens: Vi fick låna produkten av Zeiss.

 

Mer att läsa