Gå till innehållet

Recension av Sonys videokikare Dev-50V

Sony DEV-50V – en klar förbättring jämfört med föregångaren.

Sony DEV-50V – en klar förbättring jämfört med föregångaren.

I mars testade vi föregångaren, DEV-5, en inte helt lyckad modell som led av att egentligen inte vara mer än en trevlig idé på pappret. En kikare med inspelningsmöjligheter via en knapptryckning är en lockande försmak av framtiden, men tyvärr var det en klumpig pjäs vars funktion som kikare var minst sagt tveksam även om den fungerade ganska bra som videokamera.

Med DEV-50V visar Sony att de satsar på konceptet. Här har det mesta förbättrats och nu börjar det likna något. Vikten har minskats från 1100 till 765 gram, den maximala förstoringen har ökat från 10 till 12, bildkvaliteten fixats och både storleken och ergonomin är nu betydligt mer genomtänkt. Föregångaren är totalt underlägsen, men DEV-50 är fortfarande inte riktigt uppe på en tillräckligt hög nivå.

Det är nu en betydligt bättre kikare, men det är fortfarande (naturligtvis) en skärm man tittar i och det ger inte samma detaljnivå som en vanlig kikare. Zoomen från 0,8 till 13 gångers förstoring är snabb och skärmen är något mer högupplöst, men det är fortfarande svårt att ha samma precision i fält när fåglar eller djur består av pixlar. Ska du mest spana på däggdjur eller andra stora, tydliga motiv så är det inga problem, men att försöka hitta en liten sångare i ett buskage fullt av löv är inte så enkelt när upplösningen på skärmen inte är högre.

En märklig funktion är att det tar en knapp sekund för skärmen att starta när man för kikaren till ögonen. Något som kan vara förödande för en fågelskådare som vill vara snabb. De mjuka (frivilliga) plastskynkena vid ockularen gör förvisso att du inte störs av det som händer runt omkring och riktar all fokus på skärmen, men ibland vill man snabbt kunna spana av omgivningen mellan kikarstunderna och även här orsakar DEV-50 en liten försening.

Jämfört med föregångaren är 50V förvånande lätt och ergonomisk.

Jämfört med föregångaren är 50V förvånande lätt och ergonomisk.

Sist har vi det självklara problemet med en digital kikare – batterierna tar slut efter ett tag och då bär du runt på en värdelös mackapär. I DEV-50:s fall sker det efter ungefär tre timmars kikande eller en och en halv timmes inspelning. Det dubbla hade behövts för att klara sig på ett batteri, nu är det nästan ett krav att ha med ett extra batteri till sin apparat för att inte irriteras alltför mycket i fält.

Överlag fungerar autofokus ganska bra, men ibland kan den behövas justeras manuellt och som tur är fungerar det smidigt. Med lite övning går det snabbt att kompensera i de fall det behövs. Den inbyggda bildstabiliseringen är välkommen och den digitala förstoringen till 25 gånger kan vara nyttig för att komma riktigt nära när det behövs.

SAMMANFATTNING:
Sony närmar sig. DEV-serien har en bit kvar innan det blir ett allvarligt alternativ till en vanlig kikare, men om nästa modell är ett lika stort steg som det mellan DEV-5 och DEV-50 kan de vara nära att revolutionera fågelskådningen.

Pris: Ungefär 19-20 000 kronor

Betyg: 3 av 5

+ Bra autofokus
+ Smidig zoom
+ Lätt att börja filma
+ Bra videokamera
+ Bildstabilisatorn
+ Försmak av framtiden
+ Oväntat lätt
+ Ergonomisk
+ Bättre skärm än föregångaren

– Batterierna räcker till tre timmars användning (1,5 timmars inspelning)
– Kräver minneskort
– Dyr
– Kikaren fungerar dåligt jämfört med alternativ som kostar en tiondel
– Inte samma snabbhet i fält
– Inte vattentät
– Tar en halv sekund för skärmen att starta
– Inte gjord för långvarigt användande

Transparens: Vi fick låna ett exemplar av Sony.

Mer att läsa