Gå till innehållet

Temperaturökning i Sverige dubbelt så stor som globalt genomsnitt

Värmeböljan i Sverige 2018 anses ha dödat uppemot 700 personer fler än normalt. Foto: Erik Hansson

Årsmedeltemperaturen i Sverige har ökat mer än dubbelt så mycket som det globala medelvärdet. Det är helt i linje med vad forskarna förväntat sig och det beror på en “väldigt kraftig mänsklig påverkan på klimatsystemet”.

30-årsperioden mellan åren 1861-1890 brukar användas som representant för förindustriell tid och jämfört med den 30-årsperiod vi nu befinner oss i (1991-) är den genomsnittliga temperaturökningen i världen 0,73 grader. Men den globala uppvärmningen är ojämnt fördelad över jordklotet och även mellan olika delar av året. I Sverige har den dock ökat mer än dubbelt så mycket och ligger på 1,7 grader för samma period.

LÄS ÄVEN: • Ny global rapport: Allt fler värmerekord och klimatet allt mer extremt

– Temperaturen ökar snabbare i Arktis, framför allt under vintern, och det märks även hos oss i Sverige. I norra Sverige är ökningen som störst under vintern. Under sommaren är ökningen svagast, utan någon systematisk skillnad mellan norra och södra delen av landet, säger Erik Engström, chef för enheten för klimatinformation och statistik på SMHI.

Den stigande temperaturen i Sverige får konsekvenser. 700 fler personer än normalt dog under de rekordvarma månadernas sommaren 2018 enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. Bedömningen utifrån den forskning som finns är att det är värmen som varit den främsta orsaken till den höga överdödligheten, skriver Ekot.

LÄS ÄVEN: • Älgar har svårt att hitta mat, Skogsstyrelsen vill öka avskjutningen kraftigt

Även Världsmeteorologiorganisationen WMO publicerade nyligen en rapport om den globala uppvärmningen, som “stiger mot allt farligare nivåer”. De skriver att temperaturökningen för med sig snabbare höjning av havsnivån, krympande havsisar och glaciärer liksom extremväder som värmeböljor. Bara under 2018 påverkades nära 62 miljoner människor av översvämningar, orkaner, värmeböljor och bränder som anses kopplade till klimatförändringar.

Källor: SMHI och Ekot

Mer att läsa