Gå till innehållet

Tävling ska inspirera skolbarn att upptäcka närnaturen och “svemestra”

Uteliv – STF Hagaby på Öland. Foto: STF

Hur påverkar våra resor klimatet? Finns det några fina naturområden i närheten som förtjänar att upplevas? Det är två frågor som skolbarnen ska ta reda på i Världsnaturfonden WWFs och Svenska Turistföreningen STFs nya tävling. Målet är att få ut fler barn i naturen.

Det finns många undersökningar som visar att barn vill vara ute mer i naturen. 2017 svarade 85 procent av barnen i en brittisk undersökning att de vill vara ute i naturen mer och 6 av 10 svenska barn gav samma svar i en SIFO-undersökning 2018. Samtidigt verkar många barn leva med väldigt liten kontakt med naturen. 1 av 4 barn i Sverige var inte i naturen alls senaste veckan, enligt en undersökning från 2016.

– Barn som inte är ute i det gröna blir frånkopplade från naturen. Vi behöver återskapa den närheten för att kunna värna om den. Förhoppningsvis kan tävlingen bidra i det arbetet, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Nu utlyser Världsnaturfonden WWF och Svenska Turistföreningen STF en tävling för skolor, förskolor och fritidshem inför Earth Hour för att få ut barn i naturen. Tävlingsuppgift går ut på att undersöker hur våra resor påverkar klimatet och vad man kan göra åt det, sedan ska barnen “på ett kreativt sätt få fler att upptäcka närmiljön och tipsa andra om sina favoritställen”. Förhoppningen är att det ska inspirera fler att ”svemestra” klimatsmart.

– Det ska bli väldigt spännande och kul att se vilka tips som kommer in. Vi hoppas detta ska inspirera till mer ”svemester”. Det är dags för fler att upptäcka allt det fantastiska Sverige har att erbjuda – både runt knuten och lite längre bort, säger Magnus Ling, generalsekreterare på STF.

Tävlingen pågår från slutet av februari till 22 april. Vinnarna meddelas den 29 april. Mer information finns på WWFs Earth Hour-sida.

Läs även:
Naturskolan som visar barnen deras närnatur
Barn som vistas dagligen i naturen utvecklar större empati
Enkla lekar och övningar för barn i naturen
Skogslek ökar engagemang för biologisk mångfald

Källa: WWF

Mer att läsa