Gå till innehållet

Sydafrika legaliserar handel med noshörningshorn

Spetsnoshörning (Black Rhino), det finns cirka 5000 kvar i Afrika. Foto: Maths Nilsson, Masai Mara 2014

Sydafrikas högsta domstol har beslutat att legalisera handel med noshörningshorn inom landet. Det har varit förbjudet sedan 2009, men nu har markägare, som föder upp noshörningar och vill kunna sälja hornen, fått rätt i domstol. Beslutet oroar naturorganisationer som jobbar för att rädda världens noshörningar.

I Sydafrika lever en majoritet av världens kvarvarande 30 000 noshörningar. Det har sedan 1977 varit förbjudet med internationell handel med noshörningshorn och handeln inom Sydafrika stoppades 2009. Sedan dess har beslutet bestridits, men nu kommer det åter bli tillåtet efter ett beslut i högsta domstolen.

LÄS ÄVEN: • Trots 26 länders önskan – handel med noshörningshorn fortsatt förbjudet

– Det finns ingen efterfrågan på noshörningshorn inom landet och lobbyn som vill upphäva förbudet vet om det väl, anledningen till att förbudet sattes in från första början var för att inte inhemsk handel skulle användas som täckmantel för smuggling, kommenterade Susie Watts vid WildAids Afrika-avdelning.

WildAid menar att en tillåten handel bara kommer skapa en större efterfrågan och även öka den illegala handeln. Markägarna anser att försäljningen kommer underlätta för dem att ha råd med bättre skydd för noshörningarna.

– Vi kommer se en ökning av tjuvjakten eftersom tjuvjägare använder betydande kryphål för att förse den ökande efterfrågan från Mellanöstern, berättade Morgan Griffiths, vid Wildlife and Environment Society i Sydafrika, för National Geographic tidigare i år.

 

Beslutet kommer bara två veckor efter att tjuvjägare attackerade ett hem för noshörningsungar i Sydafrika och dödade två små noshörningar för att få tag på deras minimala horn.

Källor: WildAid, the Dodo och National Geographic

Mer att läsa