Gå till innehållet

Film på SVT om fågelskådares tragiska olycka

"Flaket". Foto: Johan Lundborg

“Flaket”. Foto: Johan Lundborg

I kväll, onsdag 8 juli, klockan 21.45 i SVT2 och SVT Play sänds en film om fågelskådare. “Flaket” handlar om fyra personer som driver ut på ett isflak och är baserad på en sann historia.

I den verkliga händelsen försvann två fågelskådare 1976. Urban Grenmyr från Skellefteå minns det mycket väl.

– Det här var ju mina skådarvänner. Vi skådade tillsammans så gott som varenda helg. Två veckor tidigare var vi ute och rekade vid Bjuröklubb. Det var då den här bilden togs, berättar Urban Grenmyr.

Anledningen till att fågelskådarna var ute på isen vid Bjuröklubb är att isbrytare skapar stora råkar med öppet vatten i isen i Bottenviken om våren och längs dessa rännor med öppet vatten samlas de tidigaste vårfåglarna.
– Det var otroligt att se sträckfåglarna följa rännan mot norr och fascinerande att komma dem nära. Två veckor innan händelsen gick vi någon kilometer utanför spetsen vid Bjuröklubb och det var riktigt fint väder.

Denna bild togs två veckor före den ödesdigra påskdagsmorgonen 1976. Den visar den öppna isråken utanför Bjuröklubb med Sven-Åke Backman (som omkom i olyckan) längst till höger, en vinterskrudad Kjell Wallin, som spanar ut över isråken, till vänster och Bert Wiklund i mitten. På bilden syns ej Tage Liljegren som också omkom. Foto: Urban Grenmyr

Den här bilden togs av Urban Grenmyr två veckor före den tragiska händelsen under påskdagen 1976. På bilden syns Sven-Åke Backman (som omkom i olyckan) längst till höger, Bert Wiklund i mitten och Kjell Wallin vid tubkikaren. På bilden syns ej Tage Liljegren som var den andra personen som omkom. Foto: Urban Grenmyr

Inför påsken 1976, två veckor efter att bilden togs, fick Urban Grenmyr ett erbjudande om att åka skidor i fjällen som han tackade ja till. Annars hade han kanske följt med sina fågelskådarvänner Sven-Åke Backman och Tage Liljegren till Bjuröklubb tidigt på påskdagens morgon.

Exakt vad som hände den dagen vet ingen, men eftersom det var innan mobiltelefonernas tid och eftersom både Sven-Åke och Tage flyttat hemifrån dröjde det till måndagen innan de saknades. Då skulle Sven-Åke äta middag med sina föräldrar, men dök aldrig upp. Hans pappa ringde till Urbans föräldrar för att höra om de visste var han befann sig och fick då reda på att de kan ha begett sig till Bjuröklubb på söndagen.

Svens pappa åkte dit och upptäckte deras bil, såg spår leda mot isen, men hittade varken sin son eller sonens kompis Tage. Ett stort sökande startades med kustbevakningen, flyg och skotrar längs stranden, men ingenting hittades.

– Troligen överraskades de av att isen sprack upp, som det kan göra vid hård västvind. Förmodligen upptäckte de det försent och kunde inte ta sig i säkerhet och drev ut i Bottenviken, men det är bara spekulationer, säger Urban Grenmyr.

– Vi förlorade två duktiga och engagerade fågelkännare i Skellefteå den dagen. Händelsen präglade fågelskådarna i Skellefteå i många år, fortsätter han.

Urban själv förlorade två nära vänner i en tragisk olycka. I efterhand har han grubblat mycket på den helgen. Han hade lika gärna kunnat vara med sina vänner där ute på isen. Istället var han i fjällen och åkte skidor. På den skidresan träffade han sin fru, som han levt tillsammans med i snart 40 år.

Regissören Fabian Svensson fick höra talas om den här händelsen som barn och blev mycket berörd. Filmen som han nu gjort är bara baserad på den verkliga historien. “Flaket”,som kallas för en “metafysisk resa in i det okända”, handlar om fyra personer (spelade av Marika Lagercrantz, Reine Brynynolfsson, Iggy Malmborg och Lars-Erik Berenett) som driver ut på ett isflak i bitande kyla.

“Flaket” kommer även kunna ses på SVT Play i efterhand.

Mer att läsa