Gå till innehållet

Sveriges turistföreningar kritiserar Sveriges minerallag

En lång rad företag och organisationer som jobbar med turism i Norrbotten har nu skrivit ett gemensamt pressmeddelande där de förklarar att fjällmiljön hotas av en växande gruvboom. Svenska Turistföreningen, Svenska Ekoturistföreningen och ett 20-tal andra organisationer oroar sig för att det på flera håll i norra Sverige nu prospekteras för nya gruvor intill nationalparker, naturreservat och världsarv.

Abisko. Foto: Anki Hammar

Den svenska fjällvärlden. Foto: Anki Hammar

– Höga internationella råvarupriser och en liberal svensk minerallagstiftning gör att andra näringar som renskötsel och turism nu sätts på undantag, eftersom ingen med säkerhet vet om dessa storslagna fjällmiljöer och fjällnära urskogar finns kvar om fem eller tio år, skriver organisationerna.

Enligt organisationerna har det sedan år 2000 skapats 37 000 nya jobb inom svensk besöksnäring som har ett värde av över 100 miljarder kronor. Bara under 2012 fick staten in 14,5 miljarder kronor i moms från utländska besökare. Under samma åt bidrog den svenska mineralexporten med “noll (0) kronor i momsintäkter. Det gäller inte bara 2012 utan alla år, eftersom svensk export generellt är momsbefriad”.

– Dagens liberala minerallag och i stort sett obegränsade prospekteringsrätt skadar redan idag svensk ren- och besöksnäring. Branschens investeringsvilja och framtidstro sjunker givetvis när morgondagens vilda natur inte längre är given. Internationell kritik och uppmärksamhet, som exempelvis i The Washington Post, om samers rätt till sina renbetesmarker, solkar dessutom bilden av Sverige som en attraktiv turistdestination. Den senaste gränsundersökning från 2012 visade nämligen att Sverige först och främst associeras med just naturupplevelser, vänlighet och hållbarhet, skriver organisationerna.

Källa och mer information: Svenska Turistföreningen

Mer att läsa