Gå till innehållet

Sveriges Radios nya friluftsprogram – Ute med P1

Ute med P1 har premiär 29 februari. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio

Ute med P1 har premiär 29 februari. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio

Klockan 10:35 den 29 februari börjar Sveriges Radios nya frilutftsprogram – “Ute med P1”. Tillsammans med programledaren Linnea Luttu får lyssnarna följa med ut på naturvandringar och höra intervjuer med experter på friluftsliv.

– Hur ska man göra om man går vilse och hur vet man vilket vatten man kan dricka? Vi kan ibland ha en övertro på oss själva och tro att GPS eller mobiltelefon räcker. Men om batterierna tar slut – vad gör jag då? Och så kommer vi att snacka om maten såklart, en av de stora njutningarna när man är ute i naturen, oavsett vad man gör. Hur får man till riktigt god och näringsrik mat långt från civilisationen, det har jag själv funderat mycket på, säger programledaren Linnea Luttu i ett pressmeddelande.

Programledaren Linnea Luttu beskrivs som 27 år gammal, gillar att flugfiska, har vandrat delar av Padjelantaleden, åkt turskidor längs Kungsleden och tog jägarexamen 2015. I “Ute med P1” ska hon berätta mer om friluftslivet, ge tips och lära ut knep, men också försöka förklara varför det lockar allt fler.

– Alla jag möter drivs av en enorm passion och jag är så nyfiken på vad det kommer ifrån. Varför vill man utsätta sig för jobbiga, ibland farliga situationer när det inte är nödvändigt för oss i dag? Samtidigt märker jag att det nog är svaret på min fråga. Vardagen är ofta stressig och förutsägbar. I naturen finns ett lugn. Och där är det inte längre vi som bestämmer. Känslan av att kunna överleva även om vädret slår om och maten tar slut verkar locka, säger Linnea Luttu.

“Ute med P1” sänds måndagar klockan 10.35 och kan även höras i efterhand på programmets hemsida.

Läs mer:
Allt fler svenska naturprogram – tips på kända och okända.

Källa: Sveriges Radio

Mer att läsa