Gå till innehållet

Sveriges radio sänder programserie om Amazonas

Lotten Collin, Latinamerikakorrespondent. Foto: Camilo Lozano T, Sveriges Radio

Med start den 21 december sänder Sveriges Radio en ny programserie om Amazonas, skapad av Latinamerikakorrespondenten Lotten Collin. Lyssnarna får i “Drömmarnas Amazonas” följa med henne in i världens största regnskog och bland annat träffa miljöpoliser som hotas till livet och boskapsägare som eldar i nationalparker.

– Amazonas har en mystik över sig som jag tror många svenskar bär med sig långt upp i vuxen ålder. Varje gång jag har gjort ett reportage från Amazonas de senaste sju åren kommer mängder med lyssnarmail från människor som vill göra något för att stoppa skövlingen. Många av de som hör av sig uttrycker att de tycker att regnskogen som skövlas eller brinner långt borta på andra sidan Atlanten är ett hot mot deras egen existens. De känner sig maktlösa – men det finns också hopp, berättar Lotten Collin.

Följer med mordhotade miljöpoliser
I ett av programmen följer hon med miljöpolisen in i regnskogen för att granska nyligen brända områden i en nationalpark. Poliserna berättar att förbud för boskapsägarna att expandera sina betesmarker på bekostnad av skogen inte följs och att de ser miljöpolisen som fienden. Det har till och med förekommit sabotage mot broar och mordhot för att försöka stoppa miljöpolisernas kontroller.

– Varje år går boskapsägare ihop och bestämmer vilken dag de ska tända eld på skogen för att öppna upp för mer betesmark. De kallar det för “eldens dag”. När alla bränder sker samtidigt blir det svårare att spåra deras ursprung och straffa de skyldiga, berättar Lotten Collin i programmet.

Större perspektiv och koppling till din tallrik
Drömmarnas Amazonas” handlar även om regnskogen i ett större perspektiv. Om huruvida Amazonas bör få internationell status och skyddas av världen, om kopplingar till kolonialismens gummibaroner, nutidens svenska guldgrävare, kokainproduktion i Colombia och hur allt hänger ihop med vad vi väljer att lägga på vår tallrik.

Första avsnittet av “Drömmarnas Amazonas” sänds måndag den 21 december klockan 10:04. Samma dag kan alla fem avsnitten höras i SRPlay.

För att minska din påverkan på Amazonas, rekommenderar WWF följande åtgärder:
• När du köper kaffe, kakao, bananer, ananas, vanilj, kanel, peppar, cashewnötter, kokos och kokosolja – välj certifierade produkter. Då minskar risken att du bidrar till skogsskövling.
• Minska köttkonsumtionen. Soja till djurfoder kan driva avskogning i regnskogsområden. Enbart svenska nötköttsproducenter importerade 52 miljoner kg soja som foder under 2018, då tillkommer de miljoner kg som gris- och kycklingindustrin importerar.
• Undvik att köpa produkter med palmolja och träprodukter från regnskog. WWF anser att det även kan rekommenderas att köpa certifierade palmoljeprodukter.
• Skriv under en namninsamling för att produkter som bidrar till avskogning ska hållas borta från den europeiska marknaden.

Källa: Sveriges Radio

Mer att läsa