Gå till innehållet

Sveriges första grågam upptäckt i Medelpad

Den svenska hösten har varit fylld av spektakulära rovfåglar. En jättehavsörn har rört sig över landet, minst en gåsgam har glatt skådare i södra Sverige, sommarens dvärgörn i Hjälstaviken sågs av tusentals människor och en svartvingad glada spenderade några dagar vid Falköping. I helgen var det dags igen.

Jan Hansson var ute på en skogspromenad söndagen den 20 oktober vid Sörsidan i Timrå kommun. Som vanligt hade han kameran med och när han tog en paus på ett berg i närheten fotograferade han en “havsörn” som under 30-45 minuter seglade runt berget. Jan var 100 procent säker på att det var en havsörn och tänkte inte mer på det.

Grågam. Foto: Jan Hansson

Grågam. Foto: Jan Hansson

Någon gång mellan 11:15 och 11:30 tog “havsörnen” fart söderut och försvann. Jan laddade upp bilderna på Svalan när han kom hem och det var först på tisdag morgon som han nåddes av beskedet – det var ingen havsörn. Det var Sveriges första grågam.

Jan Hansson beskriver sig själv som en amatör på fågelskådning som började skåda för ungefär fem år sedan. Just nu är han den ende personen i hela landet som sett en grågam innanför Sveriges gränser och att dessutom få sitta och njuta av en flyguppvisning i över en halvtimme kommer nog bli svårslaget.

Grågam. Foto: Jan Hansson

Grågam. Foto: Jan Hansson

Enligt Club300 är det, om fyndet anses spontant och inte är en rymling, Sveriges första grågam någonsin.

– Det vore ju otroligt häftigt i sådana fall, kommenterar Jan Hansson när vi får tag på honom under tisdagen.

Normalt sätt lever europeiska grågamar i Spanien eller i området kring Kaukasus och södra Ryssland, men ungfåglar beger sig ibland långt från häckningsområdena.

Grågamen påminner en hel del om havsörn, men är upp till 50 centimeter bredare mellan vingarna och är därmed Europas största rovfågel. De kan också särskiljas från havsörnar på att de har längre “fingrar” och kortare stjärt.

Mer att läsa