Gå till innehållet

Sverige vägrar ersättning till gruvbolag som ville bryta uran i Jämtland

Gammal urangruva i Sverige. Foto: NaskoOwn work, Public Domain, Link

Det australienska bolaget Aura Energy har letat efter uran i Jämtland i många år. När Sverige 2018 förbjöd prospektering och brytning av uran beslöt sig bolaget för att kräva svenska staten på drygt 17 miljarder kronor. Nu har Sverige meddelat att de inte ska få någon ersättning.

Anledningen till att Sverige anser att Aura Energy inte har någon laglig rätt att kräva ersättning är att Australien inte har ratificerat Energistadgefördraget. De har skrivit under det, men inte utfärdat ett formellt bevis på att staten har förbundit sig till överenskommelsen.

Kommunpolitiker i Jämtland har tidigare skrivit en debattartikel mot den planerade uranbrytningen i Oviken. De menar att en vacker fjällnära kulturbygd kommer att förstöras och att grundvattnet och dricksvattentäkten Storsjön hotas om brytning sker.

Sverige är även inblandat i ett annat fall där ett bolag stämmer ett land för att lagar ändrats. 2012 stämde svenska Vattenfall den tyska staten enligt Energy Charter Treaty. Vattenfall, som ägs av svenska staten, kräver Tyskland på 30 miljarder kronor eftersom landet beslutat att avveckla kärnkraften. Processen mellan Vattenfall och Tyskland pågår fortfarande vid en domstol i USA.

Aura Energy kan nu ta fallet vidare eller stämma Sverige i domstol.

Läs även:
Ny gruva hotar fjällnära kultur och natur i Oviken

Källa: SVT Jämtland

Mer att läsa