Gå till innehållet

Sverige lånar ut 3,3 miljarder till rysk fossilgasanläggning i Arktis

Tundra bei Dudinka am Jenissej in Sibirien

TV4:s “Kalla Fakta” har avslöjat att en svensk myndighet beviljat lånekrediter på 3,3 miljarder kronor till en utbyggnaden av en stor fossilgasanläggning på Jamalhalvön i Arktis. Enligt programmet kommer den släppa ut 5,3 miljoner ton koldioxid per år. En tiondel av vad hela Sverige släpper ut.

Uppdatering januari 2020: Regeringen beslöt i december 2019 att stoppa lån till fossilbränsleprojekt. Stoppet gäller från 2022. 

Anläggningen byggs på Jamalhalvön i ryska Sibirien av  flera internationella företag och en statlig kinesisk investeringsfond. Expressen rapporterar att den svenska myndigheten Exportkreditnämnden, EKN, med hjälp av lånekrediter på 3,3 miljarder kronor “gått in som en garant för inköp av gasturbiner till anläggningen”. Något som haft “stor betydelse för att projektet har genomförts”.

Enligt EKN släpper gasprojektet ut 5,3 miljoner ton koldioxid varje år, vilket kan jämföras med Preemraffs nya oljeraffinaderi i Lysekil som beräknas släppa ut 3,4 miljoner ton koldioxid varje år om det färdigställs

Förutom utsläppen berättar “Kalla Fakta” även att naturen i området påverkats negativt. Både av accelererande klimatförändringar och av allt fler slukhål som uppstått i närheten.

Källor: Expressen och Kalla Fakta

Mer att läsa