Gå till innehållet

Svenskt näringslivs lobbygrupp i EU motarbetar klimatarbetet

Lobbygrupp motsätter sig högre krav på minskade utsläpp. Foto: Maths Nilsson 

EURACTIV har fått tag på ett läckt dokument från lobbygruppen BusinessEurope, där Svenskt Näringsliv är medlem. I dokumentet framgår att den mäktiga lobbyorganisationen ska försöka stoppa alla höjda ambitioner i EUs klimatambitioner. 

Lobbygruppen, som varje år spenderar ungefär 40 miljoner kronor på att påverka inom EU, ska jobba för att klimatpolitiken inom EU ska vara politiska utspel utan konsekvenser och att det inte höjs några ambitionerna för att minska utsläppen av växthusgaser inom EU.

LÄS ÄVEN: • Tung lobbying påverkar EU att slopa mål om minskat avfall

I dagsläget är EUs mål att sänka utsläppen med minst 40 procent till 2030, jämfört med 1990 års nivåer. Det diskuteras nu en höjning av det målet till 45 procent, vilket många politiker och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, ställer sig bakom.

I BusinessEuropes dokument rekommenderas att motsätta sig de ökade ambitionerna med “de vanliga argumenten”. Det vill säga att Europa inte kan agera själva och att det först bör nås likvärdiga krav globalt innan det fattas några beslut inom EU. Det rekommenderas också att det ska krävas mer kostnadseffektiva studier och att kraven ska höjas på andra länder i världen.

– EU-kommissionen har ett ansvar att fortsätta framåt och ignorera spinnet, lögnerna och fördröjningstaktiken hos Europas dinosaurieföretag. Det skulle vara oansvarigt att falla för den här panikspridningen och ignorera de stora ekonomiska, hälsomässiga och miljömässiga skador som följer med klimatförändringar, säger Tara Connolly, vid Greenpeace.

Några av medlemsorganisationerna i Svenskt Näringsliv: Försäkringsbranschens Arbetsgivareorganisation, Grafiska Företagen, Livsmedelsföretagen, Medieföretagen, VISITA och Återvinningsindustrierna.

Källa: EURACTIV och Greenpeace

Mer att läsa