Gå till innehållet

Svenskar misstänkta för miljonhandel med noshörningshorn

Trubbnoshörningar. Foto:  Komencanto via Wikimedia

Trubbnoshörningar. Foto: Komencanto via Wikimedia

Polisen har för första gången gripit svenskar som misstänks för grovt kriminell handel med noshörningshorn. De tre männen åtalas för att ha försökt sälja noshörningshorn till ett värde av uppåt tio miljoner kronor.

Männen, som är bosatta i Stockholm, riskerar nu fyra års fängelse efter att de gripits på bar gärning när de försökte hitta en köpare till noshörningshornet. Trion är sedan tidigare känd av polisen för sin inblandning i annan brottslig verksamheten.

– Det här är första gången vi kan knyta svenskar till den här grovt kriminella verksamheten. Vi har sett utländska ligor här förut som rest runt i Sverige för att antingen sälja eller köpa horn, men nu vet vi att även svenskar är inblandade i den här verksamheten. För oss i Sverige är det här en ny kriminell verksamhet som vi nu måste lära oss att hantera på rätt sätt och försöka få stopp på, säger Filippo Bassini, polisinspektör i Stockholm.

I fjol dödades 1215 noshörningar bara i Sydafrika, vilket är nytt rekord. Noshörningshornen betingar ett väldigt högt pris på den svarta marknaden och säljs framför allt till Asien.

Källa: SVT

Mer att läsa