Gå till innehållet

Svenska volontärer hos företag som säljer lejon till jaktfarmer

Lejon. Foto: Kevin Pluck - Flickr: The King.. Licensierad under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lion_waiting_in_Namibia.jpg#/media/File:Lion_waiting_in_Namibia.jpg

Lejon. Foto: Kevin Pluck – Flickr: The King.. Licensierad under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons

I det granskande programmet Kaliber i P1 avslöjas att flera svenska företag säljer volontärresor där volontärerna tror sig jobba för att rädda vilda lejon, men i själva verket jobbar gratis för företag som säljer lejon till jaktfarmer.

Volontärsföretagen säljer resor till folk som vill åka och jobba gratis för välgörande ändamål. Ett sådant är företag är Goexplore i Helsingborg. Kaliber i P1 avslöjar i morgondagens program att de jobbar med en lejonfarm som sålt inte mindre än 41 lejon vid olika tillfällen till två olika jaktfarmer under 2013 och 2014. Enligt Goexplores vd Fredrik Dahlberg kände de inte till det och har nu avslutat samarbetet med lejonfarmen.

En resa till Sydafrika för att jobba med lejon i 18 dagar kostar 14 000 kronor + flygbiljett och beskrivs på företagets hemsida så här: “Det är svårt att förstå att vissa djur faktiskt lever under hemska förhållanden runt om i världen. Genom att delta på ett volontärprojekt kommer du att kunna göra en insats som bidrar till att just dessa problem minskar.”

Kaliber om volontärföretag sänds i P1 imorgon söndag klockan 12:00 och finns även i efterhand på Kalibers webbplats.

Källa: P4 Malmöhus

Läs mer

Mer att läsa