Gå till innehållet

Svenska förarlösa flygplan i kampen mot tjuvjakten

Små fjärrstyrda plan används för att spana efter tjuvjägare. Foto: WWF / Smartplanes

Små fjärrstyrda plan används för att spana efter tjuvjägare. Foto: WWF / Smartplanes

Svenska Världsnaturfonden har försett parkvakter i Tanzania med förarlösa flygplan med inbyggda kameror. Planen ska användas för att bevaka områden och bekämpa tjuvjakten på elefanter och noshörningar i landet.

Målet med flygplanen är att de ska göra parkvakternas arbete effektivare och mindre farligt.

– Med utrustningen i de smarta planen kan parkvakterna komma in i otillgängliga områden och få en säkrare bild av vad som sker i fält. Förhoppningen är att de inte ska behöva vandra rakt in i ett bakhåll. Planen kan också fungera avskräckande eftersom tjuvskyttarna vet att parkerna övervakas både från marken och från luften, säger Allan Carlson naturvårdsexpert på WWF.

WWF utbildar parkvakter i Tanzania. Foto: WWF / Smartplanes

WWF utbildar parkvakter i Tanzania. Foto: WWF / Smartplanes

Flygplanen väger ungefär 1,2 kilo med kameran och är förprogrammerade med en autopilot att köra en bestämd rutt. Piloten styr bara flygplanet under start och landning, däremellan sköter det sig själv.

Än  så länge har Världsnaturfonden köpt ett flygplan, men målet är att köpa in fler och även förse dem med teknik för mörkerfotografering för att möta de allt effektivare tjuvjägarna.

– För inte så många år sen kunde det ta flera månader innan noshörningshornet och elfenbenet nådde marknaden. Idag tar det oftast inte mer än något dygn, säger Allan Carlson.

Källa: WWF

Mer att läsa