Gå till innehållet

Svensk naturturism slår rekord

Enligt Svenska Ekoturismföreningen själva så upplever deras medlemmar en rekordsommar. Ett tiotal safariarrangörer räknar med närmare 5000 gäster varav nästan hälften är utländska besökare. Svenskar åker helst på säl- och bäversafari medan älgsafari lockar gäster från andra länder.

Älg med kalv. Foto: Gunilla Falk

Älg med kalv. Foto: Gunilla Falk

Enligt Mikael Nilsson på Naturarvskompaniet i Bergslagen har även attityden till safari i Sverige ändrats bland traktens invånare.
– Nu bemöts svensk safariturism med en helt annan respekt än när vi startade för tio år sedan. Då var safari lika med lejon i Afrika och man skrattade åt mina idéer om att erbjuda älg- och bäverguidningar. I år räknar vi med runt 500 gäster varav hälften är utländska besökare, och de betalar inte bara för guidningen utan även för boende och mat.

Förutom safaris för att se älgar, sälar, bävrar, vargar och björnar anordnas det numera även guidningar för att få se fjärilar och tumlare.

Enligt Tillväxtverkets senaste gränsundersökning IBIS 2012 är det naturupplevelser som flest utländska besökare förknippar med Sverige och 14 procent har vandrat i skog och berg under Sverigebesöket. Andelen som besökt en nationalpark eller ett Naturum har dock sjunkit något sedan 2011.

Få tips på ekoturism i Sverige i vår avdelning

Källa: Svenska Ekoturismföreningen

Mer att läsa