Gå till innehållet

Sveaskogs vd sparkad samma dag som granskning publicerades

Kalhygge på Sveaskogs mark i Pajala. Foto: Marcus Westberg, Skogsmissbruket.org

Sveaskogs vd Hannele Arvonen fick sparken igår, samma dag som Dagens Nyheter publicerar en stor granskning av Sveaskog och den kritik mot bolaget som växer sig allt starkare från miljörörelsen, samer och naturturismföretagare.

Dagens Nyheter, som var först med att avslöja uppsägningen, frågar Hannele Arvonen om det var på grund av kritiken som kommit mot Sveaskogs avverkningar från samebyar och miljörörelsen som hon tvingas gå:
– Naturligtvis kan det ha spelat in. Man kan anse att vd:n inte hanterat frågorna rätt. Man kan alltid göra mer – men kommunikation är alltid bra och ju mer desto bättre. Jag tror att vi generellt kan bli bättre på att förklara mer varför man vill göra saker och skapa förståelse. Men det man har sagt till mig är att man inte tror att jag kan implementera Sveaskogs nya strategi.

Ska jobba både med tillväxt och biologisk mångfald
SVT uppger att beslutet beror på en ny ägarpolicy som innebär att statliga bolag uppmanas bidra till de nationella miljö- och klimatmålen.

– Vi fick presenterat för oss i styrelsen en strategisk inriktning för ett halvår sen. Den innebar att vi skulle jobba med både tillväxt i skogen, som är alldeles nödvändig för att skapa för ekonomiskt värde, men också arbeta mer med biologisk mångfald, säger styrelseordföranden Eva Färnstrand.

Hon menar att styrelsen och ledningen inte kommit fram till en tillräckligt konkret plan för hur det ska gå till.

Per Matses, tidigare vice-vd för Sveaskog, är tillförordnad vd medan arbetet med att hitta en ny vd pågår.

Källor: Dagens Nyheter och SVT

Mer att läsa