Gå till innehållet

Sveaskog vill jaga älgar från helikopter – ”de äter upp vår skog”

Älg. Foto: Erik Hansson

Det statliga skogsbolaget har ansökt om tillstånd att få skjuta 32 älgar från helikopter. Det skulle i sådana fall vara första gången det beviljas i Sverige. Sveaskog anser att det blir stora betesskador när älgarna äter av skogsplantorna.

I ansökan, som Svensk Jakt var först med att rapportera om, står bland annat att Sveaskog menar att “det är uppenbart att det för att förhindra ytterligare allvarlig skada på skogen är nödvändigt att bolaget ges tillstånd att genomföra skyddsjakt i området”. Om inte jakten godkänns anser Sveaskog att det kommer “orsakas ytterligare mycket omfattande skador i området”.

– Skyddsavskjutning är den sista åtgärden för att kunna komma till rätta med de omfattande betesskadorna kopplade till vandringsälg. Som det ser ut nu så planterar vi nya plantor som sedan älgarna äter upp vintertid och vi får vite från Skogsstyrelsen för att vi inte lyckas uppfylla lagkravet om återbeskogning. Det här är ett problem för många skogsägare, säger Mikael Lundberg, skogsvårdschef på Sveaskog, i ett pressmeddelande.

Till Ekot säger han att älgarna “äter upp vår skog, de tuggar i sig en hel del”.

Nu är det upp till länsstyrelsen i Norrbotten att avgöra om den här formen av skyddsjakt ska tillåtas eller inte. Sveaskog menar att helikopter är en effektiv metod “som utsätter älgarna för mindre stress och skada jämfört med en utdragen skyddsavskjutning på traditionellt sätt”. 

Källor: Svensk JaktEkot och Sveaskog 

Mer att läsa