Gå till innehållet

Sveaskog får klartecken för jakt på älgar som äter trädplantor

Älg. Foto: Erik Hansson

Länsstyrelsen sa nej till Sveaskogs ansökan om älgjakt i Norrbotten, men nu har bolaget fått klartecken från Naturvårdsverket. Dock inte för lika många älgar som bolaget önskat och frågan om helikopterjakt är inte heller utredd.

UPPDATERAT: Sveaskog stoppar planerad älgjakt

Sveaskog anser att “nuvarande viltförvaltningssystem inte klarar av att hantera vandringsälg och dessa koncentrationsområden”.

– Som situationen nu är planterar vi nya plantor enligt lagkrav, som sedan älgarna äter upp vintertid och vi får vite från Skogsstyrelsen för att vi inte lyckas uppfylla lagkravet återbeskogning. Det här är ett problem för många skogsägare, sa Mikael Lundberg, skogsvårdschef på Sveaskog i samband med ansökan.

För att minska skadorna ville bolaget skjuta 32 älgar från helikopter. Länsstyrelsen i Norrbotten gav avslag, men Naturvårdsverket har valt att delvis gå på Sveaskogs linje.

18 älgar får skjutas i Haradsområdet i Norrbotten, istället för de 32 som skogsbolaget ansökt om. Sveaskog ville ha tillåtelse att skjuta älgarna från helikopter, men den frågan skickar Naturvårdsverket tillbaka till länssstyrelsen. Till Svensk Jakt förklarar Christer Pettersson vid Naturvårdsverket varför:
– Det som gäller är instansordningsprincipen, alltså att första instans ska ta ställning till det. För min del tycker jag inte det är svårt eller känsligt ta ställning i den frågan. Naturvårdsverket har i två tidigare fall beslutat om helikopter vid skyddsjakt på älg. Det är hur man använder helikoptern som är det viktiga. Det kan faktiskt vara mindre risk för onödigt lidande än annan form av skyddsjakt, till exempel med skoter. Vi har märkt älgar i 40 år med hjälp av helikopter.

Naturvårdsverkets beslut gäller även om det nu skulle komma in en överklagan. Hur det går med Sveaskogs önskan om att få skjuta 50 älgar i Västerbotten är ännu oklart.

Källor: Svensk jakt och P4 Norrbotten

Mer att läsa